Monet pitävät jalkakäytävällä pyöräilyä vähäpätoisenä rikkeenä.
Polkupyöräilijä sai 40 euron liikennevirhemaksun ajettuaan tiistai-iltana Salomonkadulla, Helsingin keskustassa. Salomonkadun ja Runeberginkadun risteyksessä, kulman takana, odotti monta poliisia, jotka sakottivat urakalla pyöräilijöitä ja sähköpotkulautailijoita, hän kertoo.
Henkilön mukaan liikennejärjestelyt kyseisellä kadulla ovat hyvin epäselvät, sillä lähistöllä on meneillään suuri rakennustyömaa. Alueelle rakentuu Kampin terveys- ja hyvinvointikeskus.
Saamaansa liikennevirhemaksua pyöräilijä piti kohtuuttomana rangaistuksena.
Tässä kohtaa pyöräilijä joutui monen muun kanssa vastaamaan virheestään poliisille.MTV
"Rikotaan tätä sääntöä ihan huolella"
Kysyimme asiasta tarkemmin Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtajalta, ylikomisario Dennis Pastersteinilta.
– Salomonkadulla, työmaan kohdalla, Fredrikinkadun ja Runeberginkadun välisellä osuudella on polkupyörällä ja sähköpotkulaudalla ajo kielletty, Pasterstein toteaa.
– Se on hyvin ahdas paikka, kun siinä on se työmaa. Sen vuoksi kaupunki on varmaan rajoittanut ajoa.
Pastersteinin mukaan poliisi on suorittanut alueella valvontaa viime aikoina muutaman kerran.
– Näyttää siltä, että siellä on tiistaina määrätty 18 liikennevirhemaksua reilussa tunnissa. Siinä rikotaan tätä sääntöä ihan huolella, eli valvonnan tarvetta on.
Pasterstein muistuttaa, että Salomonkadulta löytyvät myös pyöräilyn kieltävät liikennemerkit sen molemmista päistä.
Lue myös: Astmasta kärsivä Liisa osti vuonna 2023 tuliterän Nissanin, jota vaivaa harmillinen pölyongelma – näin kommentoi maahantuoja
Liikennevirhemaksu usein kiukuttaa
Polkupyöräilijät eivät aina purematta niele saamaansa liikennevirhemaksua, sillä esimerkiksi jalkakäytävällä ajamista pidetään vähäpätöisenä rikkeenä.
– Kun sähköpotkulautailijoille ja polkupyöräilijöille määrätään liikennevirhemaksuja jalkakäytävällä ajosta, niin monet asiakkaat ovat käärmeissään. He kokevat sen jotenkin vääryytenä.
Pastersteinin mukaan esimerkiksi autoilijat hyväksyvät saamansa ylinopeussakot paremmin.
Eikö liikennevirhemaksu pyöräilijälle ole melko raju toimenpide, olisiko huomautus kohtuullisempi?
– Kyllä lähtökohta on se, että kun poliisi näkee rikkeen, niin siihen puututaan. Ja lähtökohta on se, että siihen puututaan liikennevirhemaksulla tai sakolla.
Miten pyöräilijän olisi pitänyt toimia kyseisellä kadunpätkällä?
– Jos siitä haluaa välttämättä mennä, niin sitten hyppää satulan päältä pois ja taluttaa pyörää. Tai sitten taluttaa sähköpotkulautaa. Voi myös kiertää, ajaa sieltä Rautatiekatujen kautta tai etelän suunnasta Sähkötalon ympäri. Kyllä siellä katuja riittää.