Uusi tieliikennelaki mylläsi pyörätiet: "Vastakarvaan vetäminen voi olla jopa sakon arvoinen suoritus" – nämä asiat muuttuivat näkyvimmin

5:59img
Katso MTV Uutiset Liven lähetys aiheesta. Videolta näet myös, millainen on Helsingin ensimmäinen pyöräkatu. Se toimii pyöräilijöiden ehdoilla ja poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo, mitä se tarkoittaa.
Julkaistu 27.07.2021 06:21

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Uusi tieliikennelaki astui voimaan viime vuoden kesäkuussa ja pyöräilijöiden osalta tämä tarkoittaa isoja muutoksia. Hämmentyneet pyöräilijät eivät aina huomaa katukuvaan ilmestyneitä merkkejä yhdensuuntaisista pyöräteistä. Tämä voi johtaa liikennevirhemaksuun tai jopa sakkoihin.

Lue myös: Pois tieltä! Liikennesääntöjä rikkonut polkupyöräilijä oli jäädä poliisiauton alle Järvenpäässä – katso kojelautavideo

Yhdensuuntaisia pyöräteitä on ilmestynyt katukuvaan jo nyt ja pyöräilijöillä on totuttelemista uusiin käytäntöihin.

– Kyllä jotain sanomista tulee, jos pidemmän aikaa polkee väärällä puolella. Mutta kyllä nuo yhdensuuntaiset ovat ihan käteviä, sanoo helsinkiläinen Oona.

Aina väärään suuntaan ajaminen ei ole tahallista.

– Se ei välttämättä ole ollut tietoinen valinta. Jos on vaikka ihan tottumuksesta ajanut sellaisessa kohdassa, missä ennen on ollut pyörätie molempiin suuntiin, Oona jatkaa.

Lue myös: Luulitko sinäkin, että kännissä saa pyöräillä? Rangaistuksena voi olla jopa vankeutta, mutta silti poliisi on usein kädetön

– Olen joskus meinannut ajaa väärään suuntaan, mutta kyllä pyrin sitten katsomaan oikean reitin. Kyllä pyöräilijöitä vastaan tulee ihan miten sattuu. On sellainen mututuntuma, ettei porukka ole ihan perillä siitä, kertoo helsinkiläinen Juha-Pekka.

– Olen huomannut yhdensuuntaisia pyöräteitä muutamissa paikoissa kertoo helsinkiläinen Tiina.

– Kyllä ihmiset niitä suurimmaksi osaksi varmaan noudattavat, mutta onhan se tietysti välillä vaikeaa, jos pitää puikkelehtia tien toiselle puolelle. Ihmisiä näkee myös kulkemassa väärään suuntaan, Tiina jatkaa.

pyoratie maalaus

Merkinnät hoidetaan sekä liikennemerkein että maalauksin. Helsingissä on työnsarkaa, sillä päällystettyjä pyöräteitä on yli 1 000 kilometriä.

Siirtymäaikaa on seitsemän vuotta pyöräteiden osalta

Pyöräväylien ylläpidosta vastaavien osalta laki merkitsee sitä, että pyöräteiden tulee olla merkitty joko yhden- tai kahdensuuntaisiksi vuoden 2027 kesäkuuhun mennessä.

– Pyöräilijöiden säännöt ovat selkiytyneet ja sinne on tullut vähän tarkkuutta. Liikennemerkkien maailma muuttuu pikkuhiljaa. Pyöräilijöille osoitetaan entistä selkeämmin se, mihin suuntaan hän pyöräilee, poliisitarkastaja Konsta Arvelin kuvailee uutta lakia pyöräilijöiden osalta.

"Vastakarvaan ajaminen voi olla sakon arvoinen suoritus"

Poliisi valvoo pyöräilijöiden toimintaa teemaluontoisesti.

Pyöräteiden suuntien kanssa on syytä olla tarkkana, sillä väärään suuntaan ajamisesta voi rapsahtaa sakko.

– Riippuu vähän vuorokauden ajasta, paikasta ja liikennemääristä, mutta vaihtoehtoina on 40 euron liikennevirhemaksu tai jos oikein vilkkaasti liikennöityä pyörätietä vetää vastakarvaan, se voi olla jopa sakon arvoinen suoritus. Se on vaarallista touhua – yhtä lailla jos autoakin ajaa väärään suuntaan ajoradalla, Arvelin toteaa.

helsingin ensimmainen pyorakatu

Tässä on Helsingin ensimmäinen varsinainen pyöräkatu, jossa liikenteen on kuljettava pyöräilijöiden ehdoilla. Artikkelin yllä olevalla videolla poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo tarkemmin, mitä tämä tarkoittaa.

yhdensuuntainen pyoratie

Pyöräilijöitä varoitetaan kielletystä ajosuunnasta myös liikennemerkeillä, jotka ovat hieman autoilijoille tarkoitettuja merkkejä pienempiä.

Poliisi muistuttaa pyöräilijöitä tarkkaavaisuudesta.

– Maltti on valttia pyöräliikenteessäkin. Ei liikennekäyttäytymisessä koskaan pitäisi niin kiire olla, etteikö ehtisi hiukan kiinnittää huomiota siihen missä mennään, Arvelin huomauttaa.

– Joskus voi tuntua työläältä liikkua sitä reittiä pitkin, mikä on polkupyörille tarkoitettu, mutta se on tien pitäjän mielestä kaikista turvallisin reitti.

Kerroimme aiemmin: Uusi tieliikennelaki täyttää tänään vuoden – vaaralliset väärinymmärrykset alkoivat heti työllistää hinausfirmoja

Tuoreimmat aiheesta

Polkupyörät