Tutkijat uskovat ratkaisseensa miten suuri osa Egyptin pyramideista, mukaan lukien maailmankuulu Gizan kompleksi, rakennettiin yli 4 000 vuotta sitten.
BBC kertoo uutisessaan, että jo vuosien ajan arkeologit ovat arvelleet muinaisten egyptiläisten käyttäneen jonkinlaista vesireittiä kuljettaakseen pyramidien rakentamiseen tarvittavia jättikokoisia kiviharkkoja, mutta varmuutta tästä ei tutkijoilla aiemmin ole ollut.
Pohjois-Carolinan Wilmingtonin yliopiston tutkimusryhmän uusi tutkimus vahvistaa, että pyramidien rakentamiseen tosiaan käytettiin muinaista, nykyisin aavikon ja viljelysmaan alle hautautunutta Niilin joen haaraa.
– Joen haaran todellinen sijainti ja tieto siitä, että siellä todella oli vesireitti raskaiden lohkareiden, laitteiden ja ihmisten kuljettamiseen, auttaa meitä selittämään miten pyramidit rakennettiin, kertoo yksi tutkimuksen kirjoittajista, tohtori Suzanne Onstine.
Vesireitin uskotaan hautautuneen hiekkamyrskyissä
Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Niilin Ahramat-haara oli aikoinaan noin 64 kilometriä pitkä ja leveydeltään 200–700 metriä ja se rajoittui 31:een pyramidiin, jotka rakennettiin 4 700 ja 3 700 vuotta sitten.
Kansainvälinen tutkijaryhmä käytti muun muassa tutkakuvantamista, historiallisia karttoja ja sedimenttien kairausta kartoittaakseen joenhaaran tarkkaa sijaintia.
Jokihaaran uskotaan hautautuneen kuivuuden ja hiekkamyrskyjen alle tuhansia vuosia sitten.
Lue myös: Egyptiin rakennettiin pyramidi ensimmäistä kertaa tuhansiin vuosiin
2:00
Katso myös: Meksikossa arkeologit löytäneet yli satatuhatta esinettä muinaisen pyramidin tunnelista.