Pysäköintitilanne, joka kuumottaa monia – osaatko sinä parkkeerata näin?

1:23imgTaskuun parkkeeraamista ei kannata pelätä. Tällä videolla kerrotaan vinkit, joilla taskuparkki onnistuu ihan joka kerta.
Julkaistu 26.08.2021 12:18

Ville Järveläinen

Suomalaisista autoilijoista miltei puolet välttelee taskuparkkeeraamista ja peräti joka kymmenes ei pysäköi taskuun lainkaan. Tuoreessa kyselytutkimuksessa selvitettiin, miten miesten ja naisten suhtautuminen taskupysäköinnistä sekä yleisesti peruuttaen parkkeeraamisesta eroavat.

Pysäköinnin mobiilipalveluja tarjoava EasyPark kertoo tiedotteessaan tuoreen kyselytutkimuksen tuloksista. Yritys lähti selvittämään, miten miesten ja naisten suhtautuminen sekä taskupysäköintiin että yleensäkin peruuttaen pysäköintiin eroavat.

Tutkimusyhtiö Bilendin toteuttamaan kyselyyn vastasi tuhatkunta suomalaista autoilijaa, joiden vastaukset paljastavat, että niin taskupysäköinti kuin muunkinlainen peruuttaen parkkeeraus kauhistuttavat enemmän naisia kuin miehiä.

Taskupysäköintiä kertoi välttelevänsä 57 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista. 15 prosenttia ilmoitti, ettei koskaan aja taskuparkkiin. Miesten osalta vastaavat luvut olivat 35 prosenttia ja 6 prosenttia. Yhteensä suomalaisista autoilijoista taskupysäköintiä välttelee kyselyn perusteella 44 prosenttia, kun taas joka kymmenes ei koskaan pysäköi taskuun.

Lue myös: Se tavallinenkin taskuparkki pelottaa monia, mutta uusi tieliikennelaki sallii myös tällaisen tyylin – kannattaa opetella!

Kyselytutkimus paljasti myös maantieteellisiä eroja taskupysäköintiin suhtautumisessa. Pääkaupunkiseudulla asuvista 54 prosenttia ei pidä taskuparkkeerausta ongelmana, kun taas keskisuomalaisista niin ajattelee 27 prosenttia ja pohjoissuomalaisista 35 prosenttia.

Peruuttamisessa vieläkin suurempi ero miesten ja naisten välillä

Taskuparkki ei ole ainoa pysäköintitapa, joka herättää ikäviä tuntemuksia suomalaisissa autoilijoissa, sillä myös peruuttaen pysäköintiin suhtaudutaan nihkeästi. Naisista 44 prosenttia välttelee peruuttaen pysäköimistä ja 7 prosenttia ei tee niin koskaan. Miehistä 20 prosenttia välttelee peruuttamista pysäköidessä ja 4 prosenttia jättää sen väliin tyystin.

– Jokaisella on tietysti oma tapansa autoilla ja pysäköidä. Liikenteen kokonaisuuden kannalta ongelmallista on se, jos parkkitilaa jää hyödyntämättä siksi, että siihen pääsee vain peruuttaen tai taskuparkkeeraamalla, EasyPark Suomen maajohtaja Aleksi Kolehmainen toteaa yhtiön tiedotteessa.

"Palomiesparkista" monia hyötyjä

Peruuttamalla pysäköinti eli niin sanottu palomiesparkki lisää sekä omaa että muiden turvallisuutta pysäköintialueilla. Nimitys tulee siitä, että auto pysäköidään keula lähtösuuntaan, kuten paloautot paloasemalla.

Peruuttaminen ruutuun vaatii hieman enemmän vaivaa tullessa, mutta peruuttaminen on helpompaa ja turvallisempaa tullessa tyhjään ruutuun kuin lähtiessä liikenteen sekaan. Parasta on tietenkin, mikäli peruuttamiselta voi välttyä kokonaan.

– Palomiesparkin voi toteuttaa joko peruuttamalla tai ajamalla pysäköintiruudun läpi varovaisuutta noudattaen, kun edessä olevassa ruudussa ei ole ketään, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen totesi Liikenneturvan kesällä 2020 julkaistussa tiedotteessa.

Lue myös: "Sadasta autosta neljä oli pysäköity peruuttamalla ruutuun" – arvaatko, minkä alojen ammattilaisia kuljettajat olivat?

Lähteet: EasyPark, Liikenneturva

Tuoreimmat aiheesta

Pysäköinti