Taskuparkki on tuttu jokaiselle autoilijalle, mutta tiedätkö, mikä on vähemmän tunnettu palomiesparkki?

2:16img
Parkkipaikalla peruuttamista on syytä välttää, mutta aina se ei ole mahdollista. Mikäli joudut peruuttamaan pysäköintialueella, toimi silloin näiden oppien mukaan.
Julkaistu 27.08.2020 05:53

Ville Järveläinen

Vaikka lähes puolet kaikista korvatuista liikennevahingoista tapahtuu parkkipaikoilla, ei pysäköinti tulee yleensä ensimmäisenä mieleen liikenneturvallisuudesta puhuttaessa. Varovaisuutta tarvitaan kuitenkin myös hiljaisissa nopeuksissa.

Vuonna 2018 Suomessa korvattiin 102 162 liikennevahinkoa. Näistä peräti 44 prosenttia oli sattunut pysäköintialueilla ja kaikkein tyypillisimmin peruuttaessa. Peruutuskolarin riskiä olisi kuitenkin helppo pienentää jo parkkipaikalle saavuttaessa.

Vaikka nykyautojen tekniikka on ehdottomasti hyvä apu pysäköidessä, ei sekään tee autuaaksi. Etenkään, kun pysäköidään alueilla, joilla liikkuu esimerkiksi lapsia.

– Tutkat ja kamerat eivät korvaa kääntyvällä päällä varustettua taitavaa kuljettajaa, joka tarkkailee aktiivisesti ympäristöään. Ne eivät ennakoi, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Lue myös: "Sadasta autosta neljä oli pysäköity peruuttamalla ruutuun" – arvaatko, minkä alojen ammattilaisia kuljettajat olivat?

Palomiesparkki kunniaan!

Omaa ja muiden turvallisuutta voi pysäköintivaiheessa edistää parhaiten peruuttamalla pysäköintiruutuun tai ajamalla sen läpi. Ruutuun peruuttaminen onnistuu jokaiselta, kun sitä on muutaman kerran harjoitellut.

– Palomiesparkki-nimitys tulee siitä, että auto on pysäköity keula lähtösuuntaan [kuten paloautot paloasemalla]. Palomiesparkin voi toteuttaa joko peruuttamalla tai ajamalla pysäköintiruudun läpi varovaisuutta noudattaen, kun edessä olevassa ruudussa ei ole ketään, Heiskanen selventää.

Läpiajettava ruut

Kaikkein kätevintä on, jos voi ajaa pysäköintiruudun läpi. Tässä vihreän auton kuljettajan on kaikkein turvallisinta pysäköidä valkoisen farmarin oikealle puolelle, jotta hän voi poistua ruudusta keula edellä. Kuva: Autoliitto

Peruuttaminen ruutuun vaatii hieman enemmän vaivaa tullessa, mutta peruuttaminen on helpompaa ja turvallisempaa tullessa tyhjään ruutuun kuin lähtiessä liikenteen sekaan. Parasta on tietenkin, mikäli peruuttamiselta voi välttyä kokonaan.

Muista maltillinen nopeus ja väistämissäännöt 

Pysäköintialueilla on erittäin tärkeää pysyä tarkkaavaisena ja pitää ajonopeus maltillisena, jotta kaikki tienkäyttäjät – niin autoilijat kuin jalankulkijatkin – pystyvät ennakoimaan toistensa liikkeitä.

Ja mikäli et sitä vielä tiennyt, niin paina se mieleesi viimeistään nyt: Ruudusta lähtevä on aina väistämisvelvollinen muuta liikennettä kohtaan.

Ruudusta lähtiessä on myös noudatettava erityistä varovaisuutta – teki poistumisensa kummin päin tahansa.

On myös syytä muistaa, että parkkipaikoilla väylien väliset risteykset ovat tasa-arvoisia, ellei liikennemerkein ole toisin määrätty. Tasa-arvoisessa risteyksessä väistetään oikealta lähestyvää.

Lähteet: Liikenneturva, Autoliitto

Lue myös: Liukenetko sinäkin paikalta, jos satut kolhaisemaan pysäköityä autoa? Lain mukaan se on täysin sallittua

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne