Raakaöljyn hinta jatkaa jyrkkää laskuaan. Kesäkuusta lähtien öljytynnyrin hinta on laskenut huimasti.
Venäjälle hinnanlasku on asiantuntijoiden mukaan kova isku, sillä maan budjetti on sidottu tiukasti öljyn hintaan.
– Venäjällä öljyn hinnan lasku näkyy vientitulojen tippumisena. Itseasiassa rupla on heikentynyt enemmän kuin öljyn hinta on laskenut. Se merkitsee, että Venäjän valtio saa ruplia ainakin yhtä paljon kuin oli aikonutkin. Hintojen nousun kautta tämä tilanne poistuu, mutta tilanne on tällä hetkellä tällainen. Venäjän yhteiskunta kärsii siitä, että ostovoima tippuu, arvioi tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin siirtymätalouden tutkimuslaitokselta.
Venäjän ensi vuoden budjetti on laskettu sen varaan, että öljyn hinta pysyy noin sadassa dollarissa tynnyriltä. Osa analyytikoista arvioi, että hinta voi pudota jopa 60 dollariin tynnyriltä. Pohjanmeren Brent-laadun tynnyrihinta oli pejantaina laskenut 72 dollariin.
– Se on suuri lasku, joka on tapahtunut nopeasti. Niin kauan kuin maailmantalouden kasvuvauhti näyttää olevan suhteellisen hidasta, kuten ennustelaitokset arvioivat, öljyn hinta ei ainakaan nouse, Korhonen sanoo.
Öljystä ylitarjontaa
Asiantuntijoiden mukaan suurin syy öljyn hinnan jatkuvaan laskuun on tuotannon kasvu. Yleensä öljy-maat leikkaavat tuotantoa, jotta hinta nousee. Nyt ne eivät halua tehdä sitä, koska maat taistelevat Aasian markkinoista ja haluavat turvata kilpailuasemansa.
– Ylitarjontatilanne jatkuu pitkään. Öljy, joka on ennen mennyt Yhdysvaltoihin, etsii nyt uusia markkinoita. Kaikki taistelevat Aasian markkinoista, missä talous vetää ja omaa öljytuotantoa ei ole. Esimerkiksi Japani ostaa lisää, koska se korvaa ydinvoimaa tsunamin jälkeen öljyllä, kertoo Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.
Öljyn hinnan laskusta on myös salaliittoteoria, jonka mukaan Yhdysvallat pitää Saudi-Arabian avulla öljyn hinnan alhaalla, ja painostaa siten Venäjää vetäytymään Ukrainasta.
Bensan hinta ei ole laskenut
Kesäkuusta alkanut raakaöljyn hinnan lasku ei kuitenkaan ole romahduttanut Suomessa bensan hintaa. Yksi syy siihen on se, että euron arvo on heikentynyt dollariin nähden.
– Öljyn hinta on pudonnut yli 30 prosenttia dollareissa laskettuna, mutta euroissa pudotusta on ollut vain noin 20 prosenttia. Pääsyy on kuitenkin se, että bensan hinnasta myös suuri osa on veroja, jotka eivät ole sidottuna bensan hintaan. Silloin hinnanlasku ei alenna veroa, Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju sanoo.
Suomeen raakaöljyn hinnan lasku sekä ruplan arvon putoaminen heijastuu myös Venäjältä käsin turismin vähenemisenä.
– Joulun ja uuden vuoden aikaan Helsingissä, Kaakkois-Suomessa ja Lapissa on vähemmän venäläisiä turisteja kuin aikaisempina vuosina. Venäläiset käyvät aiempaa vähemmän ulkomaanmatkoilla. Venäjän vienti jatkaa supistumista. Ei pakotteiden, vaan ruplan heikentymisen takia, arvioi tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin siirtymätalouden tutkimuslaitokselta.
Venäjän vienti on supistunut jo vuodesta 2013 lähtien ja suunta on edelleen alaspäin.