Raastaako kumppanin sänki ihosi ruvelle? Älä tee tätä virhettä

Saako pussailu ihon suusi ympärillä muuttumaan paloauton punaiseksi ja araksi kosketukselle? Älä ainakaan levitä ärtyneelle iholle hydrokortisonia tai kuorivia tehohoitoja.

On ihanaa, kun on tavannut uuden kumppanin. Uuden suhteen huuma on humalluttava, mutta joskus se voi aiheuttaa piikikkyydellään kiusallisen ongelman.

Mitä tehdä, jos kumppanin parransänki saa koko leuan ja suun ympäryksen punaisen ärtyneeksi?

– Se on tavallaan ihana hetki, kun on tavannut sen uuden ihmisen, mutta sitten tulee tämä ikävä puoli, SKY-CIDESCO kosmetologi Anne Lohiniva kommentoi aihetta.

Hän muistuttaa, että jos mies vain huoltaa partaansa, niin se ei välttämättä ole ihan niin piikikäs, eikä samalla tavalla raavi suun alueen ihoa rikki suudeltaessa.

– Kaikki voittavat siinä, jos molemmat osapuolet pitävät huolta omasta ihonhoidostaan, Lohiniva muistuttaa.

Lohiniva uskoo, että hoidettu ja hyvinvoiva iho ei ärry ihan niin helposti kuin vaikka todella pintakuiva tai atooppinen iho. Kosteutetulla iholla on paremmat eväät selviytyä lähituttavuudesta piikikkäämmänkin sängen kanssa.

Pussailu sänkeä kasvattavan ihmisen kanssa on vähän kuin olisi saanut mikroneulausta. Tällöin leuka on saanut hoitoa kuitenkin vähän liian usein ja aivan liian kovakouraisesti.

– Kollegani vitsaili, että kyllä se 30 vuodessa laantuu. Sitä voi olla vähän tylsä sanoa toiselle, jolla on leuka ruvella, mutta parin vuosikymmenen jälkeen se ei ole enää ihan niin kiihkeää, Lohiniva nauraa.

Iho myös paksunee ajan kanssa ja hiljalleen tottuu ärsytykseen.

Katso myös: Mikä tarkoittaa kaksoispuhdistus? Näin pääset ihon epäpuhtauksista eroon. Juttu jatkuu videon alla.

Nenässä näkyvät mustapäät voivat olla todellisuudessa jotain ihan muuta – näin ihoa kannattaa oikeasti hoitaa 3:26
Selvitimme, miten ihoa kannattaa kotona hoitaa.

Sänki on kuin nuppineula

Leuka ja suun ympärys ärtyvät sängestä hyvin luonnollisesta syystä.

– Miehen partakarva on niin terävää, että sehän lävistää ihonkin. Se on kuin nuppineulaa, jos on voimakas sänki ja karvankasvu, Lohiniva vertaa.

Samalla huulia ympäröivä iho on ohutta ja herkkää.

– Jos ajattelet kasvojen ihoa, niin pintajuonteita ilmestyy helpoiten juuri suun ympärille. Uskon, että iho on siinä kohtaa niin ohutta, että se herkästi ärsyyntyy, Lohiniva arvioi.

Myös mies voi omalla toiminnallaan auttaa, jos kumppanin leuka muuttuu kiihkeän pussailun myötä paloauton punaiseksi.

– Partaa voi hoitaa ja huoltaa, esimerkiksi partaöljyllä. Valitettavasti, jos karva on lyhyttä, niin siihen ei öljykään auta, Lohiniva toteaa.

Sänki on pahin

Sen lisäksi, että mies voi käyttää vähemmän voimaa pussailussa, partaa voi myös aina kasvattaa hiukan pidemmäksi.

– Jos miehellä on sänki, niin onhan se inhottavan tuntuinen. Pidempi partakarva ei tunnu niin pahalta, Lohiniva arvioi.

Pitkä partakarva ei siis pistä samalla tavalla kuin terävä sänki. Täysi posliini ärsyttää vielä vähemmän, mutta voi olla vaikea ylläpitää.

– Jos haluat, ettei miehellä ole minkäänlaista sänkeä, niin voi olla, että kumppani joutuisi sitten ajamaan partansa jopa kaksi kertaa päivässä. Onhan se aikamoista. Eikä siinä auta, että ajaa partakoneella, vaan pitää ajaa höylällä, koska sillä saa kaikista tarkimman ajon, Lohiniva kertoo.

Harvoin kukaan Lohinivan kauneushoitolan asiakas oikeasti peruu kasvohoitoa pussailusta aiheutuneiden jälkien takia.

– Se on enemmänkin vitsi, että asiakas soittaa kertoakseen, ettei voi tulla hoitoon, koska hänellä on leuka ruvella, Lohiniva paljastaa.

Aina silloin tällöin asiasta kysytään neuvoa kauneudenhoidon ammattilaisilta. Myös miehet ovat kiinnostuneita siitä, miten he voisivat helpottaa tilannetta kumppaninsa puolesta.

– Meillä käy myös miespuolisia asiakkaita, jotka kysyvät, että olisiko olemassa jotain kasvovettä, joka voisi vähän pehmittää karvaa. Sanon aina, että kasvovedellä voit lähinnä hoitaa ihoa ja auttaa karvan ulostuloa, ettei se olisi niin piikikäs, Lohiniva kertoo.

Älä kuori jo ärtynyttä ihoa

Jos leuka on onnistunut ennaltaehkäisevästä hoidosta huolimatta menemään pussailusta ruvelle, on jälkihoidollakin mahdollista avittaa tilannetta parempaan päin.

– Ärtyneelle iholle on toki olemassa omia rauhoittavia tuotteita, Lohiniva muistuttaa.

Punoittavaa leukaa ja suun aluetta voi hoitaa erilaisilla rauhoittavilla ja kosteuttavilla voiteilla.

– Olen myös ehdottanut, että yötä vasten iholle kannattaa levittää laadukas kosteuttava naamio. Uskon, että aamulla tilanne on jo paljon parempi, Lohiniva toteaa.

Ärtyneen alueen ihon kuorinta ei niinkään auta. Se voi jopa pahentaa ongelmaa, varsinkin, jos iho on oikeasti päässyt jo kunnolla rikkoontumaan sängen piikikkäästä pistoshoidosta.

– Laadukas kosteuttava seerumi ja naamio auttavat, Lohiniva summaa.

Myös tällä hetkellä trendaavat kangasnaamiot voivat rauhoittaa ja kosteuttaa punoittavaa ihoa.

– Hydrokortisonia ei ainakaan kannata siihen laittaa. Kortisoni ohentaa ihoa. en uskalla suositella sitä oikein mihinkään, Lohiniva varoittaa.

Kun leuka on jo muutenkin saanut omanlaistaan neulausta, niin siihen ei myöskään kannata levittää minkäänlaisia kuorivia tai uudistavia happohoitoja tai retinoliseerumeita.

– Jättäisin retinolit siltä päivältä käyttämättä, Lohiniva varoittaa.

Hyvinvoiva iho, jonka kosteustasapaino on kunnossa, kestää paljon paremmin kaikkea, myös parrakkaan miehen pusuja. Samaten hyvin hoidettu parta aiheuttaa ainakin hivenen vähemmän ongelmia kumppanin huulten ympärillä. 

Lue myös:

    Uusimmat