Huulirasvariippuvuudesta eroon mieliville ei ole olemassa helppoa oikotietä onneen tai addiktiosta pelastavaa ihmeainetta. Valitettavasti.
Terveet huulet eivät normaalioloissa kaipaa ylimääräistä rasvaa tai voidetta. Huulien liiallinen rasvaaminen voi johtaa jatkuvan kosteaan tunteeseen tottumiseen, jolloin rasvaamattomat huulet alkavat tuntua karheilta ja kuivilta.
Silloin kaivat taskusta lähes automaattisesti huulirasvan, vaikka oikeastaan voide ei olisi lainkaan tarpeen.
Kuulostaako tutulta? Pelkäätkö, että olet addiktoitunut huulirasvan käyttöön?
Ihminen on tapojensa orja
Todellisuudessa kyseessä ei ole mikään fysiologinen riippuvuus. Huulirasvan jatkuvassa levittämisessä on enemmänkin kyse pinttyneestä tavasta.
– Olen sitä mieltä, että totutat itsesi siihen. Uskon, että tässä on enemmänkin tavasta kyse. Huulet ovat tottuneet siihen jatkuvaan rasvaukseen, toteaa SKY-CIDESCO kosmetologi Anne Lohiniva.
Lohiniva vertaa tapaa arkiseen hampaidenpesuun. Moni on tottunut siihen, että hampaat pestään kaksi kertaa vuorokaudessa, aamuin ja illoin.
– Tässä ei ole oikotietä onneen. Tiedän itsekin, että on ihmisiä, jotka levittävät huulirasvaa kerran tunnissa, Lohiniva toteaa.
Huulirasvariippuvuudesta kärsivät saattavat jatkuvasti tuntea huulilla kuivuutta ja kiristävää tunnetta. Huulet voivat myös näyttää rohtuneilta.
– En usko, että itse huuli olisi niin fiksu, että se voisi tulla rasvasta riippuvaiseksi, Lohiniva pohtii.
Huulirasvariippuvuus on luonteeltaan harmiton vaiva, josta on mahdollista päästä eroon. Sen takia kyseessä on enemmän tapa tai tottumus kuin ongelmaksi tai sairaudeksi laskettava riippuvuus.
Lue myös: Somessa kuohuu: Suomessakin myytävän hiusöljyn väitetään aiheuttavan hiustenlähtöä, mutta onko väitteissä perää?
Näin pääset eroon huulirasvariippuvuudesta
Jos huomaat, että olet jatkuvasti levittämässä huulirasvaa tuubista tai lipomassa kielellä kuivahtaneita huulia, on tähän olemassa ratkaisu. Se ei vain ole kovin miellyttävä.
Huulirasvan käyttö on yksinkertaisesti lopetettava. Ratkaisu on aika raaka, mutta tehokas.
– Pitää vain antaa huulten kerran kuivua kunnolla. Kuivumisen jälkeen huulet kannattaa vielä kuoria. Ne kyllä tottuvat siihen, ettei ole huulirasvakerrosta päällä, Lohiniva neuvoo.
Hetken aikaa pitäisi siis kestää epämukavaa tunnetta huulilla.
– Niin siitä kierteestä pääsee eroon. Huulet tottuvat kyllä, Lohiniva lupaa.
Huulirasvariippuvuudessa kyse on ennen kaikkea pinttyneestä tottumuksesta.Shutterstock
Voit myös kokeilla rasvauskertojen välien pidentämisestä pikkuhiljaa niin, ettet lopulta ole vartin välein lisäämässä uutta kerrosta huulille.
– Helpoimmalla pääsee, kun yöksi levittää huulille kerroksen hoitavaa rasvaa kuten Bepanthenia. Se kosteuttaa huulia yön yli, mutta päivällä sen sijaan voisi yrittää olla levittämättä huulille yhtään rasvaa, Lohiniva ehdottaa.
Vaikka huulten kosteuden jano voi alkuun tuntua sietämättömän kyltymättömältä, uskoo Lohiniva, että viikossa huulet tottuvat uuteen arkeen, jossa uutta rasvakerrosta ei olla jatkuvasti levittämässä.
– Jos olet viikon laittamatta mitään, uskon, että alat lopulta pärjäämään, hän lupaa.
Katso myös: Mikä tarkoittaa kaksoispuhdistus? Näin pääset ihon epäpuhtauksista eroon. Juttu jatkuu videon alla.
3:26Selvitimme, miten ihoa kannattaa kotona hoitaa.
Vaseliini ei ole huulirasva
Hyvän huulirasvan kuuluu olla kosteuttava, mutta sen ei tarvitse olla kaupan kallein. Huulivoiteissa hinta ei välttämättä korreloi sitä, onko voide laadukas.
– Kosteutus on kaiken A ja O, Lohiniva vinkkaa.
Jos huulirasvalta toivoo pitkäkestoisuutta, kannattaa valita vahamaisen pinnan antava voide. Sellainen pysyy huulilla kauemmin.
Vaseliini sen sijaan ei ole hyvä huulivoide.
– Siinä ei ole mitään. Se on pelkkä suojavoide, se ei kosteuta, Lohiniva teilaa vaseliinin.
Esimerkiksi perinteistä keltaista peltipurkillista vaseliinia löytyy monien taskuista ja laukuista. Se toimittaa monen elämässä huulirasvan virkaa.
– Vaseliini antaa huulille kiiltoa, ei mitään muuta, Lohiniva vakuuttaa.
Tämä purkki on monelle suomalaiselle tuttu.MTV
Entäs huulikiilto?
Monet huulikiillot, erityisesti sellaiset, joissa on huulia pullistavia ainesosia, voivat jopa rohduttaa huulia.
Jos huulirasvan jatkuvasta käytöstä mielii eroon, kannattaa tavasta vieroittautumisen aikana välttää huulia turvottavia kiiltoja ja punia.
On olemassa urbaani legenda, jonka mukaan joidenkin huulirasvavalmistajien huhutaan lisäävän tuotteisiinsa addiktoivia aineita. Tällöin ihmiset käyttäisivät voiteita enemmän.
– Tästä on toki joskus puhuttu. Suomessa tullilaboratorio on kuitenkin hyvin tarkka eli täällä myytäviä tuotteita valvotaan hyvin tarkasti. Toki jonkun tuotteen tuoksu voi olla addiktoiva, Lohiniva sanoo.
Lue myös: Älä tee tätä virhettä, kun suojaat kasvoja pakkasella – "Iho voi paleltua itse asiassa herkemmin"
Vuodenajat
Huulista täytyy pitää huolta vuoden ympäri. Kesällä kannattaa panostaa niiden suojaamiseen auringon haitallisilta säteiltä.
– Kun kerran huulet pääsevät kärähtämään, olet lirissä. Minulla joskus Alpeilla huulet ovat palaneet ja se on ihan kamala tunne, Lohiniva paljastaa.
Talvella pakkanen ja kuiva sisäilma voivat helposti aiheuttaa hallaa huulten kosteustasapainolle. Silloin huulirasvaa voi herkästi tehdä mieli lisäillä vähän väliä rohtuneille huulille.
Pakkasella ei myöskään kannata käyttää vesipohjaista huulirasvaa.
– Ettei se vain jäädy, Lohiniva muistuttaa.
Talvella kannattaakin käyttää öljypohjaisia huulivoiteita ja pyrkiä suojaamaan huulia kaulurilla tai huivilla kovimmalta viimalta.
Lue myös: Mikä ihmeen retinoli? Asiantuntijat varoittavat ihonhoidon trendiaineen riskeistä: "Ei mikään hokkuspokkustemppu"
Pieni pahe
Siihen, kuinka monta kertaa vuorokaudessa huulirasvaa olisi hyvä levittää, ei Lohiniva halua antaa mitään yksittäistä ohjetta.
Sen sijaan kannattaa luottaa omaan tuntemukseen. Siis sitten, kun jatkuvasta pakkomielteisestä rasvausrumbasta on päässyt eroon.
– Huulia kannattaa rasvata silloin, kun ne tuntuvat kuivilta, Lohiniva summaa.
Huulista täytyy pitää huolta aivan samaan tapaan kuin muusta ihosta.
Paras huulivoide on kosteuttava ja hoitava.Donut
– Tuntuuhan se hyvältä, kun huulissa on jotain voidetta tai väriä, Lohiniva pohtii.
Jos huulirasvan käyttö on maltillisissa rajoissa, ei hän näe tavassa mitään pahaa.
– Päinvastoin, jos se tuottaa sinulle hyvänolon tunteen ja huulesi voivat paremmin, niin sitten tietysti saat käyttää huulirasvoja, hän toteaa.
Vaaraa ei huulirasvan liikakäytössä sinänsä ole.
– Enemmän siitä on hyötyä, kun huulet ovat hyvin hoidetut. Me kaikki tiedämme, miten ikäviltä huulessa tuntuu vaikka A-vitamiinin puutteesta johtuva haavauma. Sellaisen kanssa voi olla vaikea jopa puhua, Lohiniva summaa.
Talvi nipistelee ihoa! Ihotautilääkäri kertoo, mitä ei kannata tehdä. Juttu jatkuu videon alla.
1:48Ihotautilääkäri kertoo, mitä talvisin ei kannata tehdä.