Raija Oranen likipitäen rakastui romaaninsa päähahmoon – näin kotona tuumattiin kirjailijan ihastuksesta miehensä isoäidin isään

Raija Oranen kertoi Viiden jälkeen -erikoishaastattelussa muun muassa uusimmasta romaanistaan.

Yli 100 teosta uransa aikana kirjoittanut kirjailija Raija Oranen vieraili tiistaina Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa. Oranen kertoi haastattelussa muun muassa elokuun alussa ilmestyneestä teoksestaan Punaisten kukkien puutarha ja palasi muistelemaan takavuosien tv-töitään.

Punaisten kukkien puutarha -romaanin päähenkilö on mikkeliläinen Edwin Allén, joka eli läpi kolmen sodan ja Suomen itsenäistymisen. Tosielämän Allén oli Orasen miehen Jyrkin isoäidin isä.

Oranen päätyi kirjoittamaan kirjan Allénista takavuosien näytelmäprojektinsa innoittamana.

– Mikkelin teatteri pyysi minulta vuosia vuosia sitten näytelmää, jossa olisi Mikkelin historiaa. Siinä kun mietin, mitä voisin kirjoittaa, muistin insinööri Edwin Allénin, joka oli hyvin merkittävä henkilö Mikkelissä, hän kertoi.

Juontaja Ripsa Koskinen-Papunen sanoi haastattelussa Orasen kertoneen jossain aiemmin, että tämä melkein rakastui Edwin Alléniin kirjaprosessin aikana.

– Enkä ihan melkein! Oranen totesi.

– Edwin on ikuisesti minun sydämessäni. Hän oli niin hauska mies. Kukaan ei ole koskaan sanonut mitään pahaa Edwinistä. Kun olen tutkinut sitä, mitä hän teki ja sai aikaan, niin niistä tapahtumista nousee se persoonallisuus, hän jatkoi.

 Orasen mukaan hänen ihastumisestaan ei ole noussut haloota kotipuolessa.

– Sen tietää, että juttu on hyvä, kun olen sen lumoissa. 

Ruusun aika ja Puhtaat valkeat lakanat

Oranen on käsikirjoittanut 90-luvun hittisarjat Ruusun aika ja Puhtaat valkeat lakanat. Siihen, mihin kyseisten sarjojen suosio perustui, on Orasella selkeä näkemys.

– Ne olivat hyviä. Ihan yksinkertainen syy, hän sanoi. 

– Ne sarjat tehtiin peräkkäin, ja olisin halunnut jatkaa, mutta siihen minun tv-kirjoittamiseni loppui. Olin kuulemma saanut tarpeeksi menestystä, hän jatkoi.

Oranen sanoi, että hän olisi edelleen halukas palaamaan tv-käsikirjoittamisen pariin. Kirjoittaminen on toistasataa teosta kynäilleelle Oraselle sydämen asia. 

– Lastenlasten kanssa halailu on kyllä kova kilpailija, mutta rakastan kirjoittamista, hän tuumasi. 

Lue myös:

    Uusimmat