Kaikki Suomessa pesivät pääskylajit ovat vähentyneet radikaalisti. Räystäs-, törmä- ja tervapääskyt luokitellaan jo erittäin uhanalaisiksi ja haarapääskyt vaarantuneiksi. Tärkeä apu pääskyille ovat tekopesät. Raimo Henriksson on rakentanut niitä poikkeuksellisen paljon.
Suomen ensimmäinen räystäspääskyhotelli on seissyt jo pari vuotta Raimo Henrikssonin mökkipihalla Sauvossa. Idea pääskyhotelliin tuli Keski-Euroopasta.
– Olin sitä suunnitellut vaikka kuinka kauan, parikymmentä vuotta, että jotain sellaista pitäisi tehdä. Sitten on tämä netin maailma: yhtäkkiä huomasin, että Keski-Euroopassa pääskyhotelleja on pilvin pimein. Niitä ovat saksalaiset ja hollantilaiset tehneet. Katselin kuvia niistä ja tämä on sitten minun versioni, kertoo Henriksson.
Hyönteisravinnon vähentyminen yksi syy ahdinkoon
Hotellissa on 57 huonetta ja tänä kesänä asiakkaita on ollut 18. Hotelli tulee tarpeeseen. Räystäspääskyjen määrä on vähentynyt tällä vuosituhannella Suomessa 75 prosenttia ja se luokitellaan erittäin uhanalaiseksi. Terva- ja törmäpääskyillä ei mene yhtään paremmin ja haarapääskykin on vaarantunut.
– Se on tosiasia, että ne ovat vähentyneet koko Euroopan alueella ihan radikaalisti, toteaa Henriksson.
Yksi syy kaikkien pääskyjen ahdinkoon on hyönteisravinnon väheneminen.
Kerrostalo tervapääskyille
Tervapääskyjä varten Raimo Henriksson on rakentanut kerrostalon.
– Ainakin neljään yksiöön on ollut liikennettä ja kahdessa on näkynyt kaksi poikasen päätä, laskee Henriksson.
Uusimmassa rakennelmassa on pesiä sekä terva- että räystäspääskyille ja alaosaan mahtuisi myös lepakoita. Lisäksi Henriksson rakentaa yksittäisiä tekopesiä räystäspääskyille ja haarapääskyille.
Lintujen seuraaminen parasta viihdettä
Rakentamisen lisäksi tärkeää on pääskyjen elämän seuraaminen.
– Tämän parempaa viihdettä ei voi olla. Minulla on tässä, niinkuin näet, joka puolella vähän puutarhatuoleja, että pääsen eri kulmista tsekkaamaan tilannetta, esittelee Henriksson.
Henrikssonin rakentamia pääskyhotelleja on myös Huttisissa, Limingassa ja Oulussa.