Raivostuttavatko sikin sokin jätetyt sähköpotkulaudat? Tässä yksi ratkaisu

0:21img
Sen lisäksi, että sähköpotkulautoja jätetään mihin sattuu, niillä myös ajetaan sääntöjä rikkoen. Sähköpotkulauta ei kuulu esimerkiksi jalkakäytävälle, mutta ei missään nimessä myöskään Helsingin Itäväylälle. Katso videolta, kuinka yksi uhkarohkea sähköpotkulautailija oli jäädä auton alle syyskuussa.
Julkaistu 09.11.2021 11:28

Ville Järveläinen

Sähköpotkulaudoistaan tuttu Voi on luonut verkkosivun, jonka kautta pääsee ilmoittamaan vastoin ohjeita pysäköidyistä skuuteista.

Voi on avannut uuden RaportoiVoi-verkkosivuston, jonka kautta ärsytystä aiheuttavista sähköpotkulaudoista – tai tässä tapauksessa niiden virheellisestä pysäköinnistä – voi ilmoittaa suoraan yhtiölle. Yhtiön mukaan raportointipalvelun osoite on report.voi.com, mutta ainakaan tämän artikkelin kirjoitushetkellä sivusto ei avaudu.

Palvelua kerrotaan testatun aiemmin Isossa-Britanniassa, missä se on voin mukaan saanut hyvän vastaanoton.

– Toivomme, että suomalaisetkin ottavat palvelun käyttöön ahkerasti ja ilmoittavat aktiivisesti meille, jos [Voi-merkkinen] sähköpotkulauta haittaa heidän kulkuaan esimerkiksi jalkakäytävällä, Voin operatiivisesta toiminnasta Suomessa vastaava johtaja Reetta Alastalo sanoo yhtiön tiedotteessa.

Lue myös: Älyttömän näköisen sähköpotkulaudan kuljettaja sai Lounais-Suomen poliisilta ankarat sakot, mutta myös yllättävää tunnustusta

Virheellisesti tai muuten huonoon paikkaan jätetystä Voi-sähköpotkulaudasta voi raportoida syöttämällä sivustolle laudan nelinumeroisen tunnistekoodin tai ottamalla kuvan laudassa olevasta QR-koodista. Sivustoa voi hyödyntää vain Voi-merkkisten lautojen kohdalla.

Alastalon mukaan yhtiö pyrkii siirtämään laudat mahdollisimman nopeasti.

Toimi itse, jos lauta aiheuttaa vaaraa

Maalaisjärjen käyttö on kuitenkin sallittua, ja hän kannustaakin ihmisiä siirtämään välitöntä vaaraa aiheuttavat laudat ihan omatoimisesti. Esimerkiksi keskelle ajoväylää tai pyörätietä hylätty sähköpotkulauta voi aiheuttaa vaaratilanteen tai jopa onnettomuuden ennen kuin yhtiö ehtii sen siirtämään.

Sinne sun tänne jätetyt sähköpotkulaudat ovat nykyisin yleinen ärsytystä herättävä ilmiö. Osa pysäköintisuorituksista on niin järjettömiä, että toiminta vaikuttaa ajattelemattomien käyttäjien tahalliselta kiusanteolta. Voi kuitenkin sanoo yrittävänsä kitkeä ongelmia monin tavoin.

–  Teemme aktiivisesti yhteistyötä kaupunkien kanssa ja määrittelemme alueita, joissa estämme pysäköinnin GPS-teknologian avulla. Viestimme myös aktiivisesti sovelluksemme kautta käyttäjillemme oikeasta pysäköinnistä. Tämän lisäksi sähköpotkulautojen pysäköintiä voidaan tutkitusti parantaa pysäköintitelineillä ja maahan maalatuilla parkkiruuduilla, joiden määrää haluamme lisätä yhdessä kaupunkien ja maanomistajien kanssa, Alastalo kertoo tiedotteessa.

Riski näkövammaisille

Sikin sokin pysäköidyt potkulaudat ovat todellinen riski myös näkövammaisille. 

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki kertoi MTV Uutisille syyskuussa, että kaupunki on käynyt potkulautayritysten kanssa keskusteluja turvallisuusnäkökulmasta.

– Viime kädessä Suomessakin joudutaan miettimään sitä, kiristyykö lainsäädäntö lautojen osalta niin kuin monissa paikoissa on myös.

Alla olevalla videolla Sinnemäki kokeilee itse, miltä tuntuu liikkua kaupungilla ilman näköaistia.

7:39img

Kuinka helppoa näkövammaisen on väistellä jalkakäytäville pysäköityjä sähköpotkulautoja ja muita sinne kuulumattomia kulkuesteitä? Helsingin apulaispormestari lähti kokeilemaan.

Lue myös: Taavi, 25, lähti sähköpotkulaudalla baarista kotiin, sitten kaikki pimeni – Mies haluaa näyttää, mitä onnettomuus teki hänen päälleen

Lähde: Voi

Tuoreimmat aiheesta

Sähköpotkulaudat