Ihotautilääkäri kertoo syyhyepidemian ydinongelmat – ratkaisuunkin liittyy vaaranpaikka

Syyhyn varhainen tunnistaminen ja hoitaminen on tärkeää sekä oireisilla että heidän oireettomilla lähikontakteillaan, jotta loinen ei pääse leviämään. Syyhylääkkeiden hinta on kuitenkin noussut ja saatavuus heikentynyt. Lisäksi punkki näyttää kehittäneen vastustuskykyä lääkkeitä kohtaan.

Syyhy leviää Suomessa kovaa vauhtia. Ihotautilääkäri Maria Huttunen Mehiläisestä näkee, että loisepidemian taustalla vaikuttaa etenkin oireiden hankala tunnistaminen.

– Syyhyähän ei aina tunnisteta, mistä on kysymys, ja sitten se hoito ikävä kyllä aika usein jää vaillinaiseksi ja varsinkin kontaktien hoitaminen jää vaillinaiseksi.

Mikäli vain selvemmin oireilevat tartunnansaajat hoidetaan, voivat oireettomat tai vähemmän oireilevat syyhyä kantavat levittää loista lähipiirissään. Lopputuloksena syyhy hyppii ihmisestä toiseen edestakaisin.

Katso yllä olevalta videolta, millaisia oireita syyhy aiheuttaa.

Syyhypunkki on ihmisen oma loinen, joka tarttuu läheisessä pidempiaikaisessa ihokosketuksessa esimerkiksi perheenjäsenten tai seurustelukumppanien välillä, hoivatyössä, seksissä ja lasten leikeissä.

Kahvitellessa, kätellessä tai nopeasti halatessa syyhy ei ehdi tarttua, mutta huonolla tuurilla tartunnan voi saada esimerkiksi lakanoista tai kirpputorilta ostetuista vaatteista.

Lemmikeillä on omat loisensa, ihmisten ja eläinten välillä syyhy ei Huttusen mukaan leviä.

Ensimmäisen syyhyn oireet ilmaantuvat myöhään

Ensimmäisen kerran syyhyn saaneen oireet alkavat 3–6 viikon kuluttua tartunnasta, Terveyskirjasto kertoo.

Kovan, yleensä iltaan painottuvan ihokutinan jälkeen ihoon alkaa ilmestyä näppylöitä ja rakkuloita. Iholla voi erottaa myös punkin kaivamia käytäviä, joiden toisessa päässä loinen erottuu pienenä tummana pisteenä. Usein iho-oireita esiintyy etenkin sormien väleissä, kämmenissä, ranteissa ja jalkapohjissa.

Uusintatartunnoissa elimistö on jo herkistynyt punkkia ja sen eritteitä kohtaan, ja iho-oireet ilmestyvät muutaman päivän kuluttua tartunnasta.

Lääkärin pakeille kannattaa hakeutua, mikäli äkisti alkava hyvin kutiseva ihottuma alkaa vaivata.

– Varsinkin, jos sitä samantyyppistä kutisevaa ihottumaa on muilla saman perheen jäsenillä, puolisolla tai vaikka lasten päivähoitopaikassa, niin se jo vähän voi vihjata, että kyseessä voi olla tarttuva tauti, Huttunen sanoo.

Päiväkotien lisäksi tautiryppäitä voi esiintyä esimerkiksi kouluissa, varuskunnissa ja hoitolaitoksissa.

Syyhyn erottaminen muista iho-oireista

Kutiseva ihottuma voi sekoittua esimerkiksi atopiaan, karvatuppitulehdukseen tai nokkosihottumaan.

Oireiden tunnistaminen ei ole aina helppoa lääkäreillekään, jos he eivät ole tottuneet eri ihottumia tutkimaan, Huttunen kertoo. Raapiminen voi johtaa ihon tulehtumiseen, mikä sekin vaikeuttaa oikean diagnoosin tekoa.

Syyhyä olisi tärkeä päästä hoitamaan varhaisessa vaiheessa, jotta se ei pääsisi leviämään. Oireisen lisäksi lähikontaktit tulee hoitaa samaan aikaan, eli heidän ei pidä jäädä odottelemaan kutinaa.

Syyhyä hoidetaan apteekista ilman reseptiä saatavalla permetriinivoiteella, jota levitetään pesun jälkeen koko vartalolle kasvoja, genitaalialueita sekä sormen ja varpaanvälejä unohtamatta.

Jotta punkit eivät jää elelemään kodin tekstiileihin, on käytössä olevat vaatteet ja muut tekstiilit pestävä vähintään 60 asteessa tai pakastettava vuorokauden ajaksi. Patjat ja sohvat imuroidaan, lasten lelut pestään, pakastetaan tai suljetaan muovipussiin ja pidetään poissa käytöstä kolmen vuorokauden ajan.

Ota hyödyt irti kylmyydestä – nämä asiat kotona kannattaa tehdä pakkasilla. Juttu jatkuu videon ja linkin alla.

Otatko paukkupakkasista kaiken hyödyn irti? Tee talvella nämä asiat kotonasi 1:29
Otatko paukkupakkasista kaiken hyödyn irti? Tee talvella nämä asiat kotonasi.

Laajamittaiseen hoitoon liittyy riski

Aiemmin syyhyn hoitoon riitti yleensä yksi hoitokerta, mutta sittemmin punkit ovat kehittäneet vastustuskykyä permetriiniä kohtaan. Voiteen levittäminen tuleekin toistaa toisen kerran viikon kuluttua ensimmäisestä kerrasta.

Syyhyä voi ja pitääkin siis alkaa hoitaa jo ennen oireiden ilmaantumista ja ilman virallista diagnoosia. Laajamittaiseen permetriinin käyttöön liittyy kuitenkin riski, sillä se suosii hoitoa sietäviä taudinaiheuttajia. Lopputuloksena voi olla syyhypunkkikannan kehittyminen yhä sitkeämmäksi.

Se, muodostuuko syyhy tulevaisuudessa vielä isommaksi ongelmaksi, jää nähtäväksi.

Syyhylääkkeiden hinta ongelmana

Mikäli paikallisvoide ei auta vaivaan tai ihminen on epätietoinen, miten tilanteessa pitäisi toimia, kannattaa olla mahdollisimman nopeasti yhteydessä terveydenhuoltoon.

Syyhyä voidaan hoitaa paikallisvoiteen lisäksi suun kautta otettavalla ivermektiinillä. Loislääkkeestä on puhuttu myös koronaepidemian yhteydessä potentiaalisena hoitomuotona. Suosio on voinut nostaa lääkkeen hintaa ja heikentänyt saatavuutta.

Myös permetriinin hinta on noussut ja saatavuus vaikeutunut – mahdollisesti suuren kysynnän siivittämänä sekin.

– On täytynyt palata vanhoihin vähän historiallisiin hoitoihin, kuten rikkivoiteeseen. Nyt joudutaan aika paljon soveltamaan ja hoitamaan samaa syyhytautia monella eri tavalla, että saadaan hoidettua, Huttunen sanoo.

Lääkkeiden kallistuminen voi osaltaan johtaa siihen, että syyhyn hoito jätetään kesken. Etenkin isoissa perheissä kaikkien perheenjäsenten hoitaminen käy kukkaron päälle muutenkin hankalassa taloustilanteessa.

Syyhy ei ole vaarallinen, mutta varsin inhottava seuralainen. Vaikkei loinen uhkaa henkeä, häiritsee voimakas kutina unta ja alentaa elämänlaatua vaikuttaen esimerkiksi työssä ja koulussa pärjäämiseen. Rikki raavittuun ihoon voi myös iskeä bakteeri-infektio, kuten ruusutulehdus.

Alla olevalla videolla ihotautilääkäri kertoo, mitä iholle ei kannata pakkasella tehdä.

Ihotautilääkäri kertoo, mitä iholle ei tulisi pakkasella tehdä 1:48
Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraana ollut ihotautilääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta kertoi, mitä asiota pakkasella ei kannata tehdä.

Osittaislähde: Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat