Rajaturvallisuuslaki vaatii myös opposition vahvan tuen

Juridisesti ongelmallinen rajaturvallisuuslaki vaatii eduskunnassa myös opposition tuen tullakseen voimaan.

Laki mahdollistaisi poikkeusolosuhteissa ihmisten käännyttämisen itärajalta. Poikkeusasemassa olisivat esimerkiksi lapset ja vammaiset, joiden turvapaikkahakemuksensa otettaisiin vastaan. 

Rajaturvallisuuslain hyväksyminen vaatii eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön. 

Eniten lain vastustajia on näillä näkymin vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmissä. Perustuslakivaliokunnan tulevalla käsittely on oppositiopuolueille ratkaiseva.

– Näyttää siltä, että jos perustuslakivaliokunta tekee työnsä niin se kaatuu sinne. Hallitus ei ole oikein pystynyt perustelemaan edes sitä, että miten tämä lisäisi rajaturvallisuutta, kertoo vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo MTV Uutisille.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sofia Virta kertoo myös vihreiden suhtautuvan lakiin kriittisesti, mutta odottavan myös eduskuntakäsittelyn tulosta. 

– Aika suuria muutoksia esimerkiksi ihmisoikeuksien näkökulmasta vaatisi, että moni voisi sitä puoltaa. Mutta katsotaan ensin eduskuntakäsittely. Silloin voi olla tilanne, että meillä äänet jakautuu, mutta se nähdään vasta sitten, kun eduskuntakäsittely on ohi, Virta kertoo.

Puolueiden sisällä epäröintiä ja hajontaa

SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan puolue käy huolella esitystä läpi ja odottaa perustuslakivaliokunnan käsittelyn tuloksen sekä kuulee asiantuntijoita.

– Sen jälkeen pyrimme sitten yhteiseen kannanmuodostukseen, kertoo Lindtman MTV Uutisille.

Myös keskustan Antti Kurvinen kertoo puolueensa odottavan perustuslakivaliokunnan käsittelyn, mutta suhtautuvan varovaisen positiivisesti lakiin.

– Lähtökohtaisesti äänestämme tämän esityksen puolesta, jollei mitään yllättävää tule esille.

Otto Andersson kertoo RKP:n riveissä olevan hajontaa ja sielläkin pidetään perustuslakivaliokunnan lausuntoa ratkaisevana.

– Meillä ei tule oleman tässä ryhmäpäätöstä, mutta tosiaan selkeä enemmistö meidän ryhmästä katsoo, että tämä voi tulla nyt eduskuntaan.

Esittelyn käsittely alkaa heti huomenna keskiviikkona eduskunnassa lähetekeskustelulla.

 

Lue myös:

    Uusimmat