Tällaisia keinoja Suomella on käytössään laajaan maahantulon varalta

4:02imgVideo: Tältä näyttää uusi raja-aita Imatralla
Julkaistu 13.11.2023 13:17
Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

Suomi on varautunut usein eri tavoin maahanmuuttajien käyttämiseen hybridivaikuttamisen välineenä.

Kesällä 2022 hyväksytyn uudistetun rajavartiolain mukaan valtioneuvosto voi päättää rajanylityspaikan sulkemisesta tai rajanylitysliikenteen rajoittamisesta määräajaksi tai toistaiseksi. Valtioneuvosto voi myös esimerkiksi päättää kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä Suomen valtakunnanrajalla vain yhteen rajanylityspaikkaan.

Lain mukaan rajoituksia saa asettaa vain sen verran kuin on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi.

Lue myös: Venäjältä tänään yli 20 turvapaikanhakijaa – näistä maista tulijat ovat kotoisin

Suomi suunnittelee lisäksi raja-aidan rakentamista osalle itärajasta, erityisesti rajanylityspaikkojen kohdalle. Kaksi kuukautta sitten valmistui noin kolme kilometriä pitkä kokeiluaita Imatralle. Metallinen aita on noin neljä metriä korkea, ja sen päällä on piikkilankaeste ja teknisiä valvontavälineitä.

Rajaviranomaisilla on tietyissä tilanteissa mahdollista määrätä tilapäisesti rajavartiolaitoksen käyttöön yksityistä omaisuutta tai esimerkiksi majoitus- tai rakentamispalveluja.

Valmiuslaissa järeitä keinoja

Kuten koronapandemian ajalta muistetaan, valmiuslaki sisältää erittäin järeitä keinoja, joita voidaan ottaa käyttöön poikkeusoloissa.

Valmiuslaissa yksi poikkeusolojen määritelmä on esimerkiksi rajaturvallisuuteen kohdistuva uhka.

Valmiuslain perusteella viranomaiset voivat esimerkiksi määrätä luovuttamaan esimerkiksi kuljetuspalveluita tai luovuttamaan tiloja laajan maahantulijatilanteen hoitamiseksi. Valtioneuvosto voi myös esimerkiksi välttämättömästä syystä kieltää oleskelun tai liikkumisen tietyllä alueella.

Tuoreimmat aiheesta

Rajavalvonta