Suomalaisasiantuntija suosittelee ilmateitse tarttuvan koronan torjuntaan FFP2- tai FFP3-maskeja. Uuden omikronmuunnoksen jyllätessä napakka maski on entistä tärkeämpi suojaväline.
Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen on tutkinut koronan leviämistä ilmateitse fysiikan näkökulmasta. Hänellä on selvä ohje maskeista.
– Nyt kaikkien pitäisi siirtyä käyttämään FFP2- tai FFP3-maskeja. Ne vuotavat selvästi vähemmän kuin kirurgiset maskit ja niiden suodatusteho on selvästi parempi.
FFP2- ja FFP3-tason maskit on virallisesti määritetty hengityssuojaimiksi. Niitä koskevat erilaiset, maskeja ankarammat vaatimukset. Näiden lisäksi myynnissä voi olla myös FFP1-maskeja. Ne eivät ole kirurgisia maskeja.
Lue myös: Missä ja miksi disinformaatio koronasta leviää? Tutkijalla selkeä käsitys syystä: "Pelko johtaa itsekkyyteen"
Ilmatie tärkein leviämisväylä
Kirurgisiin maskeihin verrattuna FFP2-tason suojaimet suodattavat erittäin tehokkaasti ilmassa leijuvia aerosoleja.
Tämä on tärkeää, sillä korona tarttuu ennen kaikkea ilmateitse pienten partikkelien välityksellä. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan pinnat, kuten ovenkahvat ja pöydät, ovat vasta toissijainen tartuntaväylä.
Omikronin tarttuvuutta lisäävät myös kymmenet muutokset viruksen piikkiproteiinissa. Piikkien avulla virus takertuu ihmiseen ja tunkeutuu limakalvojen soluihin.
Mutaatioiden vuoksi rokotusten teho tartuntaa vastaan on laskenut, eli maskit ovat entistäkin tärkeämmässä roolissa tartuntojen torjunnassa.
Vuorisen mukaan maskeja ostaessa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota maskien istuvuuteen.
– Istuvuuteen vaikuttavat maskin lisäksi ihmisen kasvonpiirteet ja pään koko. Kannattaa kokeilla erilaisia maskeja ja etsiä sellaista mallia, joka tuntuu hyvältä ja istuu napakasti. Joidenkin FFP2-suojaimien mukana tulee klipsi, jonka avulla maskin hihnat saa kiinnitettyä toisiinsa pään takana. Se lisää istuvuutta, Vuorinen sanoo.
Hän on omalta kohdaltaan päätynyt linnun nokkaa muistuttavaan malliin: mitä suurempi suodattavan alueen pinta-ala, sitä alhaisempi hengitysvastus.
Kirurginen maski ei istu kunnolla
– Myös kirurgisen maskin materiaalin suodatuskyky voi olla hyvä, mutta ne eivät istu tiiviisti. Jos verrataan ilman ohivirtausta, voi se olla kirurgisessa maskissa kymmenen kertaa suurempi kuin FFP2:ssa tai FFP3:ssa.
FFP2 maskeja on saatavilla jo marketeissakin. Ne ovat kirurgisia maskeja kalliimpia, mutta teknologiantutkimuskeskus VTT:n mukaan niitä voi, kuten kirurgisia maskeja, pestä. Pesu ei vähennä suojaimien suodatustehoa.
Maskeja voi nykytiedon mukaan myös uusiokäyttää lepuuttamalla niitä noin 3–5 päivää käyttökertojen välillä. FFP3-maskeja löytää yleensä rautakaupoista.