Rallin mestaruustaisteluun uusi käänne – FIA puuttui yllättäen peliin

Rallin WRC2-luokan mestaruustaistelu saattaa mennä uuteen uskoon Kansainvälisen autoliiton (FIAn) tekemän päätöksen myötä. Asia koskee Yohan Rosselille annettua laskennallista aikaa syyskuun lopussa ajetun Chilen MM-rallin 11. erikoiskokeella.

Citroënin ranskalaiskuljettaja voitti Chilessä WRC2-luokan 17,3 sekunnin erolla tallikaveriinsa Nikolai Grjaziniin. Toksportin Skodalla ajanut Gus Greensmith oli kolmas (+20,7) ja hänen tiimikaverinsa Oliver Solberg neljäs (+26,1).

Rosselille 11. erikoiskokeelta annetun laskennallisen ajan taustalla oli Solbergille sattunut rengasrikko. Ruotsalaiskuski lähti pätkälle kaksi minuuttia ennen Rosselia, ja tämä ajoi hänet hieman ennen pätkän puoliväliä kiinni.

Rosselille annettiin hänen tallinsa pyynnöstä 40 sekuntia hyvää, koska edellä ajaneen Solbergin katsottiin hidastaneen hänen menoaan. Solbergin mielestä hyvitys oli liikaa, ja Toksport teki tuomaristolle protestin, mutta sitä ei hyväksytty.

Nyt tuo protesti otetaan kuitenkin uudelleen tarkasteluun FIA-pomo Andrew Wheatleyn aloitteesta, sillä asiaan on saatu sääntöjen vaatimaa "merkittävää ja merkityksellistä" todistusaineistoa, jota ei aiemmin ollut saatavilla.

Kyseinen todistusaineisto on videomateriaalia ja gps-dataa, joka Wheatleyn ja muiden FIAn edustajien mukaan on sen luonteista, että jos se olisi ollut alun perin käytettävissä, tuomaristo olisi päätynyt toisenlaiseen tulkintaan.

Ajankohta asian uudelle käsittelylle tullaan päättämään myöhemmin. Kaiken järjen mukaan kuuleminen järjestetään kuitenkin ennen ensi viikonloppuna ajettavaa Keski-Euroopan MM-rallia.

Mahdolliset muutokset Chilen MM-rallin tuloksiin voivat vaikuttaa WRC2-luokan mestaruutaisteluun merkittävästikin, kuten Dirtfish-sivusto on jo laskenut.

Jos Rossel menettää voittonsa, hänellä ei olisi enää mahdollisuuksia mestaruuteen, mutta voiton perivä Grjazinin nousisikin vielä mestaruuden syrjään kiinni – tosin häneltä vaadittaisiin yhä voittoa kauden molemmista jäljellä olevista osakilpailuista.

Jos taas Rossel putoaisi lopputuloksissa Solberginkin taakse, ruotsalaiskuski kasvattaisi eronsa Sami Pajariin 15:sta 18 pisteeseen. Pajari on mukana kauden viimeisessä osakilpailussa Japanissa, ja Solbergin mahdollisten lisäpisteiden myötä häneltä vaadittaisiin kolmostilan sijaan vähintään kakkostilaa mestaruuden varmistamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat