Ranska tarvitsee Länsi-Afrikan uraania

Ranskan ja Malin joukot ovat vallanneet takaisin Diabalyn kaupungin, kertovat Malin sotilaslähteet. Pohjois-Malia hallitsevat islamistit valtasivat pääkaupungista Bamakosta 350 kilometriä pohjoiseen sijaitsevan Diabalyn viikko sitten.

Ranskan Mali-operaatiolle on esitety lukuisia syitä. Ranska sanoo haluavansa suojella Länsi- ja Pohjois-Afrikassa asuvia kansalaisiaan. Se haluaa estää Malin muuttumisen "terroristivaltioksi". Terroristien kukistaminen Afrikassa torjuu terroristien toimintaa Euroopassa, sanoo yksi väite.

Alueen entinen siirtomaaisäntä Ranska on viime vuosina menettänyt asemiaan Afrikassa. Imperialismin paluuta korostavien mukaan Ranskan sanotaan halajavan takaisin nk. Françafrique'in, siirtomaa-ajalta periytyvän valtajärjestelmän missä langat lopulta johtavat Pariisiin.

Jos ei imperialismi, niin ainakin alueen kaivannaisluonnonvarat laittoivat Ranskan asevoimat liikkeelle. Alueelta virtaa öljyä ja maakaasua Ranskaan ja Eurooppaan. Saharan hiekka-aavikon alla on myös uraania.

Ydinvoima pyörittää Ranskaa

Ranska pysähtyy ilman uraania. Ranskan lähes 60 ydinvoimalaa tuottavat noin 75 prosenttia maan sähköstä. Ranska on naulannut energiaturvallisuutensa tiukasti ydinvoimaan.

Ydinvoimaloihin tarvittavaa uraania Ranska tuo mm. Malin naapurimaasta Nigeristä, joka on Ranskalle elintärkeä uraanin lähde.

Islamistinen Mali olisi Pariisille kauhukuva myös energiaturvallisuuden näkökulmasta. Ranskassa pelätään, että Nigerille kävisi samoin.

Areva Nigerissä

Ranskalainen ydinenergiayhtiö Areva - suomalaisillekin tuttu firma - on toiminut Nigerissä jo vuosikymmeniä. Sen on tarkoitus avata tänä vuonna uusi kohde, yhdeksi maailman suurimmaksi sanottu kaivos, Imourarenissa. Miljardisijoituksen arvioidaan parhaimmillaan tuottavan vuosittain useita tuhansia tonneja uraania yli 30 vuoden ajan.

Nigerin hallitus on tyytymätön yhteistyöhön Arevan kanssa. Se haluaisi nykyistä suuremman siivun Arevan hyödyntämästä uraanista. Toissa vuonna Niger kertoi, että sen valtion budjetista uraanitulot kattavat vain viisi prosenttia. Niger on yksi maailman köyhimmistä valtioista.

Uraania arvioidaan olevan myös Libyassa ja Malissa alueella, jota nyt hallitsevat al-Qaida-henkiset islamistit.

Vaikka islamistit kukistetaan, Ranskan huolet eivät loppuisi siihen.

Tuaregit jääneet paitsioon

Saharassa ja Sahelissa asuu berberikansa tuaregit. Tämä reilun miljoonan ihmisen paimentolaiskansa ei ole perinteisesti piitannut valtioiden rajoista. Heitä asuu ainakin seitsemän valtion rajojen sisällä.

Rutiköyhien tuaregien asuinalueilla on luonnonvaroja, myös uraania. Tuaregit haluavat itselleen nykyistä parempaa asemaa ja omaa valtiota. Siksi he kapinoivat. Läntisen Afrikan valtiot vastustavat hanketta, eikä Ranskakaan liputa sen puolesta.

Myös mm. Kiina on afrikkalaisen uraanin perässä.

Lue myös:

    Uusimmat