WHO peräänkuuluttaa lisää mielenterveystoimia koronapandemian pahennettua ongelmia entisestään: "Kärsimys on valtaisaa"

1:57img
Suurin virhe koronapandemian hoidossa olivat lapsiin ja nuoriin kohdituneet rajoitukset, arvioivat asiantuntijat.
Julkaistu 17.06.2022 05:31

MTV UUTISET – STT

Vaikka kiinnostus mielenterveyttä kohtaan on pandemian vuoksi tätä nykyä ennätyskorkealla, ei sijoittaminen mielenterveyteen ole kuitenkaan lisääntynyt.

Maailman terveysjärjestö WHO peräänkuuluttaa kaikilta mailta lisää mielenterveystoimia. Järjestö kuvailee kärsimyksen olevan valtaisaa ja sanoo koronapandemian pahentaneen tilannetta entisestään.

Maailmanlaajuista mielenterveystilannetta arvioivassa selvityksessään YK:n alainen järjestö toteaa, että lähes miljardilla ihmisellä oli jonkinlainen mielenterveydenhäiriö jo ennen pandemiaa. Ensimmäisen pandemiavuoden aikana masennuksen ja ahdistuksen määrän kerrotaan kasvaneen neljänneksellä.

WHO:n raportin mukaan kuitenkin vain kaksi prosenttia kansallisista budjeteista ja alle prosentti kaikesta kansainvälisestä terveysavusta on kohdistettu mielenterveyteen.

– Nämä luvut ovat erittäin, erittäin matalia, WHO:n mielenterveysyksikön Mark Van Ommeren kertoi lehdistötilaisuudessa.

Tuore mielenterveysselvitys on järjestön laajin kahteen vuosikymmeneen.

Konfliktialueilla jopa viidesosa kärsii mielenterveysongelmista

Van Ommerenin mukaan kiinnostus mielenterveyttä kohtaan on pandemian vuoksi tätä nykyä ennätyskorkealla, mutta sijoittaminen mielenterveyteen ei ole kuitenkaan lisääntynyt.

– Tämä raportti antaa maille tietoa, miten sijoittaa mielenterveysrahojaan paremmin, hän lisää.

Hänen mukaansa raportti alleviivaa "kärsimyksen olevan valtaisaa" ympäri maailman.

Lue myös: Yksinäisyyttä, ahdistuneisuutta, poissaoloja – korona-ajan vaikutukset lapsiin ja nuoriin alkavat valjeta: ”En ole koskaan kohdannut niin paljoa ahdistuneita nuoria”

Raportin mukaan maailmanlaajuisesti noin yhdellä kahdeksasta ihmisestä on mielenterveyden häiriö. Tilanne on vieläkin pahempi niillä, jotka elävät konfliktialueilla, joissa noin viidenneksen arvioidaan kärsivän jonkinlaisesta mielenterveysongelmasta.

Van Ommerenin mukaan koronapandemia ja sitä seuranneet rajoitukset iskivät kovemmin nuoriin, naisiin ja aiemminkin mielenterveysongelmien kanssa painiviin ihmisiin.

– Siellä missä on vastoinkäymisiä, on enemmän mielenterveysongelmia, hän lisäsi.

WHO vaatii loppua stigmatisoinnille

WHO:n Maailman mielenterveysraportti alleviivasi lisäksi sitä, kuinka mielenterveyspalveluiden piiriin pääsemisessä on mittavia eroja eri maiden välillä.

Siinä missä yli 70 prosenttia psykooseista kärsivistä saa hoitoa korkean tulotason maissa, putoaa vastaava osuus matalan tulotason maissa 12 prosenttiin.

Raportissa peräänkuulutetaan myös loppua mielenterveyteen liittyvälle stigmatisoinnille. Selvityksen mukaan itsemurhan yritys on edelleen kriminalisoitu 20 maassa.

WHO:n mukaan yksi kahdestakymmenestä itsemurhayrityksestä johtaa kuolemaan. Maailmanlaajuisesti yli prosentti kaikista kuolemista on itsemurhan seurausta.

– Mielenterveyteen sijoittaminen on sijoittamista meidän kaikkien parempaan elämään ja tulevaisuuteen, WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus arvioi tiedotteessa.

Lue myös: MTV tapasi laitos- ja rikoskierteeseen joutuneen Janin, 17, joka kertoo, mitä lastensuojelulle pitäisi tehdä: "Päihteiden käyttööni olisi pitänyt puuttua heti"

2:14img

MTV tapasi laitoskierteeseen joutuneen nuoren, joka kertoo, mitä lastensuojelulle pitäisi tehdä.

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys