Raportti: Suomen kannattaa suhtautua varauksellisesti Naton ydinaseharjoituksiin

Tuoreessa raportissa suositellaan, ettei Suomi luovu ydinräjähteiden maahantuonnin, valmistamisen, hallussapidon ja räjäyttämisen kielloista.

Suomen kannattaa suhtautua varauksellisesti Naton ydinaseiden käytön harjoituksiin ja niihin osallistumiseen, linjaa ydinasekysymystä käsitellyt kansalaisjärjestöjen asettama työryhmä raportissaan.

Suomen osallistumista ydinasehyökkäyksen harjoitteluun ei suositella. Harjoituksia ei myöskään suositella sallittavan Suomen ilmatilassa. Ryhmän mukaan Naton tavanomainen asevoima muodostaa riittävän suorituskyvyn hyökkäysten torjumiseksi.

Lisäksi raportissa suositellaan, ettei Suomi luovu ydinräjähteiden maahantuonnin, valmistamisen, hallussapidon ja räjäyttämisen kielloista. Suomen liittyminen Natoon ei edellytä ydinenergialakiin kirjattujen kieltojen muuttamista.

Raportin mukaan Suomi voisi edelleen vahvistaa lakiin perustuvia kieltoja poliittisin julistuksin ja päätöslauselmin samalla tavoin kuin Islanti on tehnyt. Näin voitaisiin korostaa, ettei ydinaseita saa tuoda maahan missään olosuhteissa.

Työryhmän tehtävänä on ollut arvioida ydinaseiden roolia ja niihin liittyviä turvallisuusriskejä Suomelle Nato-jäsenenä. Itsenäisesti arvioitaan ydinasekysymyksistä tekevän ryhmän jäseninä on muun muassa poliittisen historian dosentti Erkki Tuomioja (sd.) sekä tutkijoita muun muassa Aleksanteri-instituutista ja Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Ryhmän asettivat tammikuussa neljä kansalaisjärjestöä, jotka tekevät työtä rauhanrakentamisen puolesta ja asevarustelua vastaan. Nämä järjestöt ovat Suomen Rauhanliitto, 18 rauhanjärjestön kattojärjestö, Lääkärin sosiaalinen vastuu LSV, Tekniikka elämää palvelemaan TEP ja Pugwash Conferences on Science and World Affairs.

Tavoitteeksi kaikkien ydinaseiden poistaminen välittömästä laukaisuvalmiudesta

Raportin mukaan ydinaseista tulee väistämättä osa Suomen turvallisuuspolitiikkaa. Raportin tekijöiden mukaan on kuitenkin Suomen päätettävissä, millä tavoin se tukee tai osallistuu Naton ydinaseisiin perustuvaan pelotepolitiikkaan.

Ryhmä suosittelee Suomea edistämään keskustelua ydinaseiden käyttöön liittyvistä riskeistä ja riskien vähentämisestä Naton sisällä ja laajemminkin. Raportin mukaan Suomen tulisi myös pyrkiä edistämään ydinaseiden ensikäytön kieltoa Naton politiikkana.

Lisäksi Suomen tavoitteena tulisi raportin mukaan olla kaikkien ydinaseiden poistaminen välittömästä laukaisuvalmiudesta.

Suomen pitkäaikaisena tavoitteena on ollut edistää ydinaseriisuntaa. Ryhmä katsoo, ettei Suomen tule luopua tästä tavoitteesta Nato-jäsenyyden myötä.

Raportin mukaan Suomen tulisi vastedeskin suhtautua avoimesti ydinasekieltosopimukseen ja osallistua tarkkailijana sen kokouksiin.

Lue myös:

    Uusimmat