Raskausaika, synnytys ja imetys muokkaavat naisen kehoa monin tavoin. Toisinaan keho muuttuu raskauden myötä niin paljon, ettei oma keho enää tunnu, eikä näytä samalta kuin ennen. Kun tilanteeseen lisätään vielä fyysisiä haittoja, kuten virtsankarkailua ja rikki hankautuvaa roikkuvaa ihoa, voi olo omassa kehossa tuntua tukalalta. Esteettisellä kirurgialla pyritään tällöin korjaamaan kehonkuvaa tutummaksi ja helpottamaan fyysisiä haittoja.
Muuttunut vartalo löysine vatsanahkoineen, riippuvine rintoineen ja kivuliaine synnytysarpineen voivat tuottaa fyysisen kivun lisäksi myös häpeää.
Yleisimpiä plastiikkakirurgisia toimenpiteitä raskauden ja synnytyksen jälkeen ovat rintojen, vatsan ja intiimialueen korjausleikkaukset. Suomalaisten toiveissa korostuvat kehon palauttaminen siihen tuttuun tilaan, jossa se oli ennen raskaaksi tuloa.
– Suomalaisnaisten toive on usein saada esimerkiksi samanlaiset rinnat takaisin kuin mitä ne olivat ennen raskautta ja mahdollista imetystä, sanoo Siluetin plastiikkakirurgian erikoislääkäri Katja Puumanen.
Vatsan alueella yleisiä synnytyksen jälkeisiä ongelmia ovat raskausarvet, löystynyt iho ja vatsalihasten erkaantuminen. Näidenkin muutosten korjaamisessa esteettisen kirurgian tavoitteena on yleensä kehon palauttaminen takaisin raskautta edeltäneeseen muotoon.
– Raskaudessa vatsa antaa tyypillisesti periksi kaikkein heikommasta kohdasta eli keskilinjasta pystysuorien vatsalihasten kalvosta. Lihakset erkaantuvat tällöin keskilinjasta ja vatsan muoto muuttuu pysyvästi pyöreäksi. Millään treenillä vatsaa ei sitten enää pysty oikein korjaamaan. Vatsanpeitteiden korjaustoimenpiteessä tärkeintä on lihasten asennon palauttaminen eli ompelu yhteen keskilinjasta. Toinen yleinen asia, mitä vatsan alueella tehdään, on löysän ihon poistaminen, kertoo Siluetin plastiikkakirurgian erikoislääkäri Timo Pakkanen.
Löysää ihoa poistamalla voidaan päästä myös eroon osasta raskausarvista, joille kirurgisesti ei muuten juurikaan voida tehdä mitään. Pakkasen mukaan raskausarpien hoidossa ennaltaehkäisy eli ihon rasvaaminen raskausaikana on kaikkein toimivin keino.
Kehon palauduttua voidaan harkita kirurgiaa
Jokaisen keho palautuu raskaudesta eri tavalla: toinen palautuu takaisin tuttuihin mittoihinsa kohtuullisen pian synnytyksen jälkeen luonnostaan, toiselle raskaus jättää isoja muutoksia kehoon. Kudosvaurioiden määrä raskauden ja synnytyksen jälkeen onkin hyvin yksilöllistä.
– Osittain se on geneettistä: toisilla iho on yksinkertaisesti paremmin venytystä kestävä kuin toisella. Esimerkiksi kortisonilääkitys, ravitsemus ja ylipaino vaikuttavat kudosvaurioiden määrään, Pakkanen sanoo.
Usein raskauden mukanaan tuomista kehon muutoksista puhuessa esiin nousee lantionpohjanlihasten harjoittaminen. Lihaskunnon ylläpito onkin hyvä keino ehkäistä yleisiä raskausajan jälkeisiä vaivoja, kuten vatsalihasten erkaantumista, virtsankarkailua ja emättimen löystymistä.
Synnytyksen jälkeen kehon palautumiseen menee yleensä noin vuosi, jonka jälkeen pystytään näkemään, kuinka paljon keho on palautunut luonnostaan. Kirurgisiin toimenpiteisiin kannattaa ryhtyä yleensä vasta tällöin tai puoli vuotta imetyksen lopettamisen jälkeen, sillä imettäminen lisää veritulppien muodostumisen riskiä.
Raskaushaaveet eivät varsinainen este leikkaukselle
Tavallisesti raskauden jälkeisiä korjausleikkauksia ei kannata tehdä, mikäli haaveissa on uusi raskaus nopealla aikataululla.
– Leikkaustulos voi tavallaan mennä hukkaan, jos heti on jo suunnitteilla tulla uudelleen raskaaksi, toteaa Pakkanen.
Poikkeuksiakin toki on: esimerkiksi synnytyksen aiheuttamaan emättimen vaurioitumiseen liittyy usein ikäviäkin vaivoja, kuten virtsankarkailua, löysyyttä ja yhdyntäkipuja.
– Silloin mielestäni olisi julmaa sanoa, että odotapa muutama vuosi vielä, jos haaveissa olisi saada lisää lapsia muutaman vuoden sisällä, Puumanen sanoo.
Mikään raskauden jälkeinen korjaava toimenpide ei ole varsinaisesti este raskaudelle tai vaikeuta raskautta mitenkään, Puumanen korostaa.
– Kysyn aina potilaalta, onko hänellä raskaushaaveita. Jos on, niin silloin mielestäni ei ole järkevää tehdä korjaustoimenpiteitä, jotka voisivat vielä odottaa. Mikään toimenpide ei takaa sitä, etteikö seuraava raskaus voisi aiheuttaa samoja vaurioita kehoon.
Vaikka korjaavat esteettisen kirurgian toimenpiteet eivät juuri vaikuta uudelleen raskaaksi tuloon, sisältyy rintojen operointiin imetyksen kannalta pieni riski. Etenkin rintojen pienennysleikkaus tai rintojen muodon korjaus, jossa siirretään nännin ja nännipihan paikkaa, saattavat vaikuttaa imetyskykyyn.
Näistä syistä korjaavia toimenpiteitä suositellaan tehtäväksi vasta, kun lapset on hankittu.
"Lähes kaikki sanovat, miksi en tullut aikaisemmin"
Siluetin plastiikkakirurgian erikoislääkäri Timo Pakkanen arvioi, että noin puolet kaikista esteettisen kirurgian leikkauksista tehdään puhtaasti ulkonäöllisistä syistä.
– Ulkonäöllinen ja fyysinen haitta kulkevat usein käsi kädessä. Voisi sanoa, että lähes kaikilla, joilla on kipuhaittaa, on myös ulkonäöllistä haittaa. Näitä asioita punnitaan aina, kun mietitään, kuinka paljon potilas leikkauksesta hyötyisi ja millaiset riskit leikkauksella olisi, Pakkanen sanoo.
Raskauden ja synnytyksen jälkeisille toimenpiteille löytyy usein perusteita kummastakin kategoriasta: esimerkiksi rintojen operointi voi vaikuttaa hyvin kokonaisvaltaisesti naisen elämään. Kun omassa kehossa viihtyy ja keho ennen kaikkea tuntuu omalta, vaikutukset näkyvät niin parisuhteessa kuin lasten kanssa touhutessakin.
– Kuvittele itse kaksi puolentoista kilon rintaa, jotka roikkuvat, painavat ja hiertävät ihon rikki. Aina kun astut huoneeseen sisään, kaikki katsovat ensimmäiseksi rintojasi. Joka päivä, kun katsot peiliin, tuntuu pahalta. Rintaleikkauspotilaat ovat kokemukseni mukaan äärettömän tyytyväinen potilasryhmä ja lähes kaikki sanovat, että miksi en tullut aikaisemmin, Puumanen sanoo.