Rauhanjärjestöt paheksuvat asekauppoja Lähi-Itään: "Suomi ei voi olla varma, kenelle aseet päättyvät"

Julkaistu 23.10.2016 00:01

MTV UUTISET–STT

Rauhanjärjestöt Rauhanliitto ja Sadankomitea ovat huolissaan Suomen aseviennistä, joka kohdistuu aiempaa enemmän Euroopan unionin ulkopuolelle, erityisesti Lähi-itään. Järjestöt vaativat, että Suomi lopettaa asekaupan ihmisoikeuksia rikkovien ja sotaa käyvien maiden kanssa.

Sadankomitean pääsihteerin Anni Lahtisen mukaan Suomen asevienti Saudi-Arabiaan, Arabiemiraatteihin ja muualle Lähi-itään on ongelmallista esimerkiksi sen vuoksi, että Saudi-Arabian johtama liittouma sotii Jemenissä, eikä sotaa käyvään maahan pitäisi viedä aseita.

Toisena argumenttina Lahtinen toteaa, että Lähi-itä on erittäin konfliktiherkkä alue jossa on nytkin meneillään useita aseellisia konflikteja.

– Alueelle vietävät aseet ylläpitävät tilannetta eikä Suomi voi olla varma, kenelle aseet lopulta päätyvät, hän kertoo tiedotteessa.

Lahtinen vertaa myös asekauppaa autoritaaristen ja ihmisoikeuksia polkevien hallitusten kanssa hiljaisen tuen antamiseksi niille.

Rauhanjärjestöt muistuttavat, että Euroopan parlamentti asettui keväällä tukemaan asevientikieltoa Saudi-Arabiaan. Tämä asettaa niiden mielestä Suomen aseviennin outoon valoon.

– Vaikka parlamentin päätös ei ole jäsenmaita sitova, se kuvaa EU:n yleislinjaa, jota Suomi sanoo noudattavansa, Rauhaliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius huomauttaa tiedotteessa.

Rauhanjärjestöjen mukaan esimerkiksi Turkkia voidaan pitää huolestuttavana esimerkkinä siitä, miten nopeasti valtion poliittinen tilanne voi muuttua.

SaferGloben asevalvontaraportin mukaan Suomi vei viime vuonna Turkkiin sotatuotteita 3,6 miljoonan euron arvosta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa