Kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) tuomitsee Suomen aseviennin epävakaisiin maihin.
Tuomioja pitää asevientiä hyvin erikoisena ja kuvailee tilanteen aseviennissä tehneen täyskäännöksen sitten edellisen hallituksen.
– Tilanne on muuttunut. Tiedän sen hyvin, koska olen itse ollut käsittelemässä näitä asevientisopimuksia edellisessä hallituksessa. Silloin hakemukset eivät edenneet, mutta nyt uuden hallituksen aikana ne on heti myönnetty, Erkki Tuomioja toteaa aamun Huomenta Suomessa.
Viikonloppuna julkaistiin ajatushautomo SaferGloben Suomen asevalvontaraportti, jonka mukaan Suomi vie ase- ja sotatuotteita epävakaisiin ja sortoa harjoittaviin maihin. Asevalvontaraportin mukaan Suomen hallitus hyväksyi muun muassa toukokuussa 2015 luvan tarkkuuskivääreiden ja niiden osien viemiseksi Turkmenistaniin. Vuonna 2012 vastaava lupa oli evätty. Myös Helsingin Sanomat kirjoitti hallituksen hyväksyneen asekauppoja esimerkiksi Keski-Aasian diktatuureihin Turkmenistaniin ja Uzbekistaniin.
– Kyllä tämä viestii sitä, että ihmisoikeusrikosten ja sotarikosten käsittely kuuluu puheisiin, mutta eivät saa olla pöydällä silloin kun tehdään asekauppoja, kritisoi Tuomioja.
"Aivan uusi tulkinta ihmisoikeuksista"
Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ilmoitti Ylen haastattelussa pyytävänsä aseviennistä selvitystä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) taas totesi julkisuuteen, että ihmisoikeusnäkökulma ohjaa vientipäätöksiä.
Oppositiossa istuva Tuomioja ei tähän usko.
– Tai sitten se ohjaa oudolla, aivan uudella tulkinnalla. Olemme samalla loitontumassa tässäkin asiassa muista eurooppalaisista ja pohjoismaisista linjoista. Ruotsihan on selvästikin tiukentanut linjaansa. Se on lopettanut kaiken sotavälineyhteistyön Saudi-Arabian kanssa.
Tuomiojan mukaan aseviennissä tulee kiinnittää huomiota maan ihmisoikeustilanteeseen. Esimerkiksi Turkmenistanissa ja Uzbekistanissa tilanne on huono ja opposition toiminta on lähes olematonta.
– Opposition toiminta tukahdutetaan ja siinä käytetään tarvittaessa myös väkivaltaa. Lähi-idän maat, Saudi-Arabia, Arabiemiraatit, taas ovat sotimassa Jemenissä, ja sieltä tulee samanlaisia uutisia siviilikohteista kuin Syyriastakin. Ihan yhtä julmaa sodankäyntiä kuin Syyriassa.
ÄÄNESTYS asevienti
Asevientipäätökset tietoisia päätöksiä
Tuomiojan mukaan asevientipäätökset kyseenalaisiin maihin eivät mene läpi edes vahingossa.
– Puolustusministeriö käsittelee hakemukset, mutta ulkoministeriön lausunto ulko- ja turvallisuuspoliittisista esteistä otetaan huomioon. UM ei edellisen hallituksen aikana puoltanut tällaisia asevientejä. On kyllä ollut tapauksia, joissa tästä huolimatta päätös aseviennistä on tehty hallituksen päätöksellä. Tässä tosin nyt näyttää siltä, että nämä ovat menneet läpi ilman minkäänlaisia hallituksen sisäisiä pohdintoja.
– Ei nämä ihan vahingossa läpi mene. Kyllä näitä sen verran tarkkaan katsotaan. Jokainen päätös vaatii ulkoministerin henkilökohtaisen kannanoton ja allekirjoituksen.
Maailmanpoliitiikka muuttunut
Maailmanpolitiikan mahtipelurit ovat tällä hetkellä maailman pelikentällä ja koko politiikan luonne on muuttunut, linjaa Erkki Tuomioja. Diplomaattinen vaikuttaminen on jäänyt esimerkiksi Euroopassa Ranskan ja Saksan varaan.
Katso Huomenta Suomen keskustelu aseviennistä ja tämän hetkisestä Suomesta ja Euroopasta poliitisella kentällä artikkelin yläpuolelta.
Huomenta Suomessa Erkki Tuomioja otti kantaa myös YK:n asemaan. Onko YK:lla enää roolia maailman konflikteissa, kun vuoroin pysyvät jäsenmaat käyttävät veto-oikeuttaan esimerkiksi turvallisuusneuvoston lausunnoissa?
Tuomioja muistuttaa, että YK:lla on yhä merkittävä rooli.
– Veto-oikeus on myös sellainen, että ei kukaan ole siitä valmis luopumaan. Turvallisuusneuvostoa pitäisikin laajentaa ja sinne pitäisi saada uusia pysyviä jäseniä.
Katso keskustelu YK:n roolista tästä:
9:23