Miksi kahvin juominen aiheuttaa kakkahädän? Mahdollinen syy selvisi – eikä se liity kofeiiniin

0:43imgOmistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt
Julkaistu 20.05.2019 18:28

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Jos kahvin juominen luo sinulle välittömän vessahädän, et ole yksin. Tutkimuksessa on selvinnyt mahdollinen syy kahvin "kakkavaikutukseen".

Joudutko kahvikupillisen juomisen jälkeen ryntäämään vessaan? Et ole yksin. Kahvin "laksatiiviset vaikutukset" ovat monille tuttuja, mutta se, miksi kahvi aiheuttaa kakkahädän, on pitkään ollut hämärän peitossa.

Nyt asiaa on tutkittu rottakokein.

Saa suoliston supistelemaan

Tutkijoiden mukaan kofeiinilla ei yllättäen vaikutakaan olevan tekemistä vessahädän kanssa, kertoo Science Daily.

Teksasin yliopiston lääketieteen osasto antoi rotille pieniä määriä kahvia kolmen päivän ajan. Kävi ilmi, että ohut- ja paksusuolen lihakset supistelivat enemmän kahvin jälkeen. Tämä tarkoittaisi sitä, että suolen sisältö liikkuu nopeammin.

– Näimme vaikutuksen myös kofeiinittoman kahvin kanssa, joten se ei riipu kofeiinista, kertoo tutkimusta tehnyt Xuan-Zheng Shi.

On mahdollista, että kahvi tappaa bakteereja

On myös mahdollista, että kahvi tappaa suoliston bakteereja. Shin tiimi havaitsi, että kahvia juoneiden rottien ulosteessa oli vähemmän bakteereja. Kun ulosteita altistettiin erivahvuisille kahviliuoksille, bakteerit eivät kasvaneet yhtä paljon. Sama tulos toistui kofeiinittomalla kahvilla.

– Tämä on hyvin mielenkiintoista, koska se merkitsee, että kahvi voisi olla antibakteerinen aine, Shi sanoo.

Tulos julkistettiin Digestive Disease Week -konferenssissa, ja siitä julkaistiin myös raportti. Shi myöntää, että lisätutkimuksia tarvitaan vielä.

Kahvista runsaasti tutkimuksia

Kahvin "vessavaikutuksia" on tutkittu jo 1990-luvulla. Tuolloin selvisi, että kahvi aiheuttaa kakkahätää noin 30 prosentille juojista.

Kahvin juominen saattaa tutkimuksen mukaan myös pidentää elinikää. Sen on myös havaittu vaikuttavan suotuisasti kamppailussa sydänvaivoja vastaan. Aamukahvi saattaa kuitenkin  aiheuttaa pitkällä aikavälillä unettomuutta, väsymystä, pahoinvointia ja päänsärkyä.

Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: Science DailyGizmodo.com

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi