Ravintola-alalla ei innostuta alkoholiveron korotuspuheista – "Ravintolat tekevät jo tappiota ja työpaikkoja on vähemmän kuin aikoihin"

7:06img
Julkaistu 07.08.2020 17:47

Pietu Heiskanen

pietu.heiskanen@mtv.fi

https://twitter.com/heiskanenpietu

Alkoholiveron korotuksia on tarkoitus jatkaa hallituskauden aikana 50 miljoonalla eurolla. Alkoholiveroa voidaan korottaa jo ensi vuodeksi.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi ei näe alkoholiveron korotuksia järkevänä. Lappi arvioi, että alkoholiveron nosto iskisi kovasti koronapandemian kourissa jo kärsineeseen ravintola-alaan.

– Tällä hetkellä ravintolat tekevät tappiota ja [ravintola-alan] työpaikkoja on vähemmän kuin aikoihin, Lappi sanoo MTV Uutisille.

Lappi vetoaa Eurostatin julkaisemiin tilastoihin, joiden mukaan alkoholijuomien hintataso oli Suomessa viime vuonna EU-maiden korkein.

MaRa on vaatinut jo aiemmin, että Suomessa anniskelun arvonlisäveroa olisi alennettava. Anniskelun arvonlisävero on 24 prosenttia, kun se esimerkiksi ravintolaruuissa on 14 prosenttia.

Alkoholiveroa voidaan nostaa jo ensi vuodeksi – samalla Virossa veronalennukset ovat nostaneet alkoholin myyntiä hetkellisen notkahduksen jälkeen

Vaikutuksia matkustajatuontiin seurataan

– Alkoholiveron korotus on hallitusohjelmassa ja siitä päätetään budjettiriihessä. Minulle on kerrottu, että sellainen on tulossa, kertoo valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) STT:lle.

Veronkorotus on käytännössä nopeasti valmisteltavissa oleva päätös, joten se voisi tulla voimaan jo ensi vuoden alusta. Viime vuonna hallitus ei vielä korottanut veroa, eikä hallitusohjelmassa määritellä korotukselle tarkkaa ajankohtaa.

– Budjettiriihessä varmaan tulee katsottua aikataulut sitten, Vanhanen kertoo.

Hallitusohjelmassa on linjattu, että asiassa otetaan huomioon "toimintaympäristön muutokset niin, että vaikutukset matkustajatuontiin seurataan".

Lue myös: Vanhanen: Uusia koronatukia yrityksille ei ole näkösällä

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi