Kiihtyykö viinaralli taas, kun Viro laskee veroaan? Sosiaali- ja terveysministeriö: Tuonti Virosta on merkityksetöntä, Suomen ei pidä ravata Viron perässä veropäätöksissä

4:15img
Julkaistu 29.05.2019 20:58
Toimittajan kuva

Kari Pyrhönen

kari.pyrhonen@mtv.fi

Viron on laskemassa alkoholiveroaan kesällä jopa 25 prosenttia. Alkaako taas uusi viinaralli, joka on uhka myynnille Suomessa? Aihe on hallitusneuvottelujen keskellä niin kuuma, että sosiaali- ja terveysministeriöstä ei suostuttu edes haastatteluun. Viesti oli kuitenkin napakka: Suomen ei pidä juosta Viron perässä.

Ministeriö perustelee tiukkaa kantaansa euroilla. Ministeriön antamien tilastojen mukaan oluen, siiderin, lonkeron ja väkevien myynti on Suomessa hieman yli kolme miljardia euroa vuodessa ja matkustajatuonti n. 250 miljoonaa euroa.

Malttia - Viro tehköön mitä tahansa

Eniten kohistu kaljaralli Virosta on kaikkien vähäisintä. Suomessa olutta myydään kahden miljardin euron edestä, tuonti Virosta 32 miljoonaa euroa.

STM:n tilastojen mukaan tällainen matkustajatuonti on merkityksetöntä verrattuna Suomen omaan alkoholin myyntiin. Niinpä Suomen ei pidä laskea alkoholiveroaan, teki Viro mitä tahansa.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Thomas Karlsson toivoo niin ikään malttia päätöksiin.

– Jos nyt jonkun neuvon voisin antaa, niin ei pidä hötkyillä ja ruveta hätäpäissään tekemään päätöksiä, vaan seurataan tilannetta. Jos Viron päätös lisää merkittävästi matkustajatuontia, se on sitten hallituksen ja eduskunnan tehtävä ottaa kantaa, pitääkö veroamme alentaa.

Voidaan vaikka kiristää veroa

Uuden hallituksen on jopa uumoiltu kiristävän alkoholiveroa - verolinjaukset ovat kulutusverojen nostamisen kannalla, jotta palkansaajan verotusta ei kiristetä. Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan MTV Uutisille, että tämä olisi oikea suuntaus.

Suomi oli miltei Viron linjoilla alkoholiveronsa kanssa 15 vuotta sitten. Alkoholiveroa laskettiin kertalaakista viidestä 20 prosenttiin, eniten halpenivat väkevät juomat. Pudotus tehtiin nimenomaan Viron tuonnin torjumiseksi. Seuraus oli juomisen runsas lisääntyminen, joka näkyi myös alkoholikuolemien piikkinä.

2007 palattiin taas kiristyksen tielle ja alkoholiveroa on nostettu vuodesta toiseen. Tänään kaikki muu alkoholi paitsi väkevä viina maksavat enemmän kuin vuonna 2004.

Koko ajan fiksumpaa käyttöä

Alkoholin kokonaiskulutus on laskenut meillä tasaisesti viime vuodet. Näyttää viimein siltä, että suomalaisten alkoholinkäyttötavat alkavat muuttua hillitympään suuntaan. Väkevien käyttö on laskenut ja kovalla melulla toteutettu vahvan oluen sekä lonkeron vapauttaminen ruokakauppoihin nosti kokonaiskulutusta 0,4 prosenttia.

– Kulutuksen lasku pysähtyi, mutta eipä tuollainen kasvu ole mitään. Jos kasvu jatkuu, mahdolliset vaikutukset kansanterveyteen selviävät vasta myöhemmin, sanoo Karlsson.

THL on julkaissut tuoreen gallupin suomalaisten näkemyksistä nykyiseen alkoholipolitiikkaan. 54 prosenttia kansalaisista katsoo, että nykyinen alkoholin saatavuus ja rajoitukset ovat kohdallaan.

"Seuraava askel olisi viinin myynnin vapauttaminen"

– Alkon arvostus on yhä korkealla. Valtaosa kansasta pitää sen palveluja ja vastuullisuustoimintaa hyvinä, kuvailee Karlsson.

Mutta myös lisää liberalisointia kaivataan. Noin puolet suomalaisista haluaisi viinit ruokakauppoihin.

– Kyllähän se seuraava askel olisi viinin myynnin vapauttaminen, mutta itse toivoisin tässäkin malttia. Katsottaisiin nyt ensin rauhassa muutama vuosi, miten alkoholin kulutus kehittyy vahvan oluen ja lonkeron vapauttamisen myötä.

Tuoreimmat aiheesta

Viro