Ravintola-alan rajoitukset jatkuvat ainakin marraskuun puoleenväliin, ala raivoissaan: " Valtioneuvosto käyttää yrittäjiä välineenä painostaa kansalaiset ottamaan koronarokote"

4:00img
Näin ravintola-ala kommentoi rajoitusten keventämistä 30. syyskuuta.
Julkaistu 28.10.2021 13:49
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Ravintolarajoituksia jatketaan Suomessa 15. marraskuuta asti, valtioneuvosto kertoo. Voimassa olevat aluekohtaiset rajoitukset pysyvät ennallaan.

Leviämisvaiheen rajoitukset ravitsemisliikkeille ovat voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Uudenmaan maakunnassa 31.10. alkaen. Näillä alueilla anniskelu on sallittu aamuseitsemän ja puolenyön välillä. Liikkeet saavat olla auki kello 05–01. Muualla Suomessa ravintoloilla ei ole erityisiä asiakas-, anniskelu- tai aukiolorajoituksia.

Sisä- ja ulkotiloissa käytössä saa olla vain puolet asiakaspaikoista niissä ravintoloissa, joissa alkoholia anniskellaan päätoimisesti. Muiden ravintoloiden täyttöaste on 75 prosenttia. Rajoitusten mukaan kaikilla asiakkailla tulee olla sisätiloissa istumapaikkansa pöydän tai vastaavan tason ääressä. Jos ravintola kuitenkin edellyttää asiakkailtaan koronapassia, näitä rajoituksia ei tarvitse noudattaa.

Asetuksessa säädetyt rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille.

Valtioneuvoston nykyisen strategian mukaisesti rajoituksista luovutaan, kun 12-vuotiaiden rokotekattavuus ylittää 80 prosentin rajan. Nyt raja on 78 prosentissa, ja 80 prosentin arvellaan ylittyvän ensi viikolla.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara kertoo tekevänsä oikeuskanslerille kantelun ravintolarajoitusten jatkamisesta. Kantelu koskee erityisesti ruokaravintoloita koskevia rajoituksia. Maran mukaan valtioneuvoston päätös ei ole sen syyskuun alussa hyväksymän uuden hybridistrategian mukainen.

– Sen mukaan rajoitukset pitäisi purkaa näinä päivinä. Valtioneuvosto teki kuitenkin päinvastaisen päätöksen alueilla, jotka muodostavat reilusti yli puolet Suomen ravintola-alan liikevaihdosta ja työllisyydestä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo tiedotteessa.

Lapin mukaan hallituksen esityksen, perustuslakivaliokunnan sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausuntojen ja mietintöjen mukaan rajoituksia ei voida jatkaa sillä perusteella, että ravintola voi päästä niistä eroon ottamalla koronapassin käyttöön.

– Valtioneuvosto käyttää yrittäjiä ja työntekijöitä välineenä painostaa kansalaiset ottamaan koronarokote. Kannustaminen rokotteen ottamiseen on erittäin kannatettavaa, mutta ravintola-alan käyttäminen tässä tarkoituksessa ei ole kohtuullista eikä koronapassilain tarkoituksen mukaista, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi jatkaa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset