– Tulin tähän maahan tyhjin käsin. Haluan työlläni korvata kaiken sen turvan ja tuen, mitä olen saanut, pohtii Mustafa Albaayyia kirkkonummelaisen golfravintolan keittiössä. Ravintolapomo on hyvin tyytyväinen uuteen työntekijäänsä.
Vielä viime kesänä Mustafa Albaayyia pakeni Irakissa Isis-terroristijärjestön pommituksia. Hän pääsi pakoon ja päätyi täysin vieraaseen maahan. Nyt hän polkee omasta kodistaan työpaikalleen Suomen Kirkkonummella.
Tyhjät kädet nyt täynnä työtä
– Ei minulla ollut mitään, tulin tänne tyhjin käsin. Olen hyvin kiitollinen kaikesta tuesta. Suomalaiset tekevät työtä ja maksavat veroja. Minäkin haluan tehdä niin, jotta voin maksaa takaisin sen, mitä hyväkseni on tehty.
Kirkkonummen Kurk Golfin ravintolan toimitusjohtaja Thomas Engblom löysi Mustafan SPR:n järjestämän työharjoittelun kautta.
– Kolmen viikon harjoittelun aikana aloin havaita, että tästä miehestähän voisi tulla oikeasti työntekijäni. Hän on hyvin ahkera ja nopea oppimaan. Hänellä on sähkö- ja ilmastointiasentajan koulutus, joten eipä tarvitse heti tilata huoltoa, jos joku kone hajoaa.
– No ensin piti vähän opettaa kellonaikoja. Kun työpäivä alkaa kello 10, se tarkoittaa Suomessa kello 10. Nyt kaikki sujuu ja Mustafa laittaa meille joskus irakilaisia herkkuja, kertoo Engblom.
Työkaverit kuin enkeleitä
Mustafa Albaayyia kutsuu golfravintolan henkilökuntaa enkeleiksi ja kertoo, että hän sai kaksi hyvää uutista miltei samaan aikaan.
– Sain työpaikan, mutta minulla ei ollut oleskelulupaa. Viikon päästä tuli päätös, että minun ei tarvitse palata Isisin valtaamalle kotiseudulleni. Nyt kaikki on hyvin ja muuttuu vain paremmaksi. Haluan jäädä tänne.
– Tunnen, että Suomessa olen saanut ihmisarvoni takaisin. Minulta on ensi kerta elämässäni kysytty täällä "kuinka voit" tai "mitä kuuluu".
Byrokratia hidastaa työlupia
Maahanmuuttovirasto on ruuhkautunut työoikeuslupien runsauden takia. Virasto tarjoaa nyt puhelinpäivystyksen, johon työnantaja voi soittaa ja varmistaa, että turvapaikanhakija on ollut riittävän kauan Suomessa. Kolmen kuukauden jälkeen voi mennä työhön, jos passi on voimassa. Paperittomanakin pääsee työhön puolen vuoden jälkeen.
Evitskogin vastaanottokeskuksen vastaava ohjaaja Björn Paasonen toivoo, että lupia voitaisiin jakaa suoraan keskuksissa. Se helpottaisi maahanmuuttoviraston ruuhkaa. Viraston johtajan Esko Revon mukaan tätäkin voidaan harkita, mutta toistaiseksi virallinen tieto turvapaikanhakijoiden Suomeen tulosta on vain heidän rekistereissään.
Turvapaikanhakija ei ole halpatyövoimaa
Paasonen kertoo, että asenteet ovat joka tapauksessa muuttumassa. Kritiikki vastaanottokeskuksia kohtaan on laantunut ja töihin halutaan. Ammattitaidon kirjo on vain kaikkea maan ja taivaan väliltä, lukutaidottomista yliopistotutkijoihin ja media-ammattilaisiin.
– Meidän 300:sta asukkaasta liki kolmannes on harjoittelussa. Siinä voi näyttää kyntensä ja osaamisensa. Tärkeintä on itse ymmärtää, että täällä istumalla ei kotoutuminen edisty.
Paasonen kertoo, että halvan työvoiman hyväksikäyttäjiäkin ilmestyy tällaisessa tilanteessa apajille. Turvapaikanhakijoita on kyselty töihin 15 euron päiväpalkalla.
– Kaikki työ on arvokasta, mutta työstä on tietysti maksettava sellainen korvaus, että ketään ei riistetä, muistuttaa vastaanottokeskuksen pomo.