Reserviläisiä voidaan kutsua kertausharjoituksiin nyt myös rajaturvallisuuden takaamiseksi: "Totta kai tulemme, jos tarvitsette"

Rajavartiolaitoksen reserviläisten käyttö on laajentunut. Asevelvollisuuslakia muutettiin heinäkuussa niin, että kertausharjoituksia voidaan jatkossa järjestää myös rajaturvallisuuden takaamiseksi. 

Heinäkuun saapumiserän alokkaista tuli tänään rajajääkäreitä Ilomantsissa. Asevelvollisuuslain muutos ei koske varusmiehiä vaan niin sanottuja rajajoukkoja, siis Rajavartiolaitoksen reserviläisiä.

– Meidän kaikki reserviläisemme, joiden kanssa olen tästä puhunut, ovat suoraan katsoneet silmiin ja todenneet, että totta kai me tulemme, jos te tarvitsette, kertoo komentaja, eversti Matti Pitkäniitty Pohjois-Karjalan rajavartiostosta MTV Uutisten haastattelussa.

Komentajan mukaan kysymys on erittäin tärkeästä työkalusta. Mutta milloin ja missä tilanteessa uusimuotoinen kertausharjoituskutsu lähetetään reserviläisille?

– Siinä vaiheessa, kun me kutsumme tällä perusteella joukot, niin kyse on kyllä silloin siitä, että meidän rajaturvallisuustilanteemme on sillä hetkellä jo niin kriittinen, että me tarvitsemme niitä lisäkäsiä, Pitkäniitty toteaa.

Imatralla asuva reserviläinen Timo Vento uskoo, että uudistus on hyvä.

– Kun tämä tilanne on ollut mikä on, että kyllä, kaikki voimat käyttöön mitä löytyy, Vento toteaa.

Komentajan puhe Ilomantsin kirkossa teki vaikutuksen uusiin rajajääkäreihin. 

–  Everstin puhe oli semmoinen, mikä oli hieno kuulla, kertoo rajajääkäri Riku Vastamäki.

Rajajääkäri Lauri Olkkuun teki vaikutuksen, kun komentaja nimitti meidät rajajääkäreiksi, joita ei muualta Suomesta löydy, kuin Rajavartiolaitoksen palveluksesta.

Heinäkuun saapumiserä on pohtinut rajaturvallisuustilannetta tuvissa ja jopa eilisellä valamarssilla. Pohdittu on myös sitä, miten uutta kertausharjoitusperustetta heihin ehkä sovellettaisiin sitten reservissä.

 – Itse ajattelen, että se on meille hyvä mahdollisuus. Mahdollisesti päästään ehkä enemmän kertaamaan ja mahdollisesti sellaista monipuolista tekemistä, kommentoi rajajääkäri Lyydia Halme.

Juttua korjattu 17.8.2024 kello 14.09 haastateltavan kommenttiin liittyen: Tekstissä luki "Rajajääkäri Lauri Olkkuun teki vaikutuksen komentajan toteamus siitä, että rajajääkäreitä ei muualta Suomesta löydy." Kommentti on oikeasti:  "Rajajääkäri Lauri Olkkuun teki vaikutuksen, kun komentaja nimitti meidät rajajääkäreiksi, joita ei muualta Suomesta löydy, kuin Rajavartiolaitoksen palveluksesta." 

Lue myös:

    Uusimmat