Crowdsorsa on mobiilisovellus, jonka avulla käydään Suomen luontoa uhkaavien vieraslajien kimppuun. Pelissä etsitään ja tuhotaan vieraslajikasveja, pisteiden sijaan palkkio on oikeaa rahaa.
Tamperelaisen Crowdsorsan kehittämän sovelluksen idea on joukkoistaa haitallisten vieraslajien torjuntaa.
– Pääajatus on siinä, että pystyttäisiin tekemään kustannustehokas systeemi, jossa pienten saarekkeiden poistaminen voitaisiin tehdä tehokkaasti, sanoo toimitusjohtaja Toni Paju Crowdsorsasta.
Jos kaupungit antaisivat urakoitsijan tehtäväksi etsiä ja tuhota pieniä jättipalsami- tai lupiiniesiintymiä, työ tulisi hyvin kalliiksi.
– Suurin osa työajasta menisi pienien esiintymien etsimiseen. Jos sen sijaan joku ihminen tuhoaa iltalenkillään naapurustonsa pieniä esiintymiä, työ saadaan tehtyä kustannustehokkaasti, sanoo Toni Paju.
Hyvä lisä keinovalikoimaan
WWF on jo vuosia järjestänyt talkoita, joissa jättipalsamia tuhotaan urakalla. Sovellus ei syrjäytä entisiä toimintamalleja, mutta siitä voi tulla hyvä lisä.
– Tällaiset uudet innovaatiot ovat erittäin tervetulleita, että saadaan vähän uutta näkökulmaa ja tavoitetaan uusia ihmisryhmiä mukaan toimintaan. Toivottavasti tästä tulee kestävä torjuntamuoto myös jatkossa, sanoo WWF:n asiantuntija Teemu Niinimäki.
Lue lisää vieraslajeista:
Haitallisista vieraslajeista halutaan eroon
Suomessa yli 120 haitallista vieraslajia
Vieraslajien pyytäminen ja kitkeminen suositeltavaa
Helppo ja hauska
Käytännössä pelaaminen on helppoa: lataa sovellus, varmista että olet pelialueella, kuvaa kitkettävä alue, kitke ja kuvaa alue uudestaan. Videot ladataan sovellukseen, ja ne tarkastetaan. Jos suoritus hyväksytään, pelaaja saa palkkion tililleen.
Palkkion maksaa se kaupunki, jonka alueella kitkentätyö on tehty. Sovelluksesta näkee, mitkä kaupungit ovat mukana.
– Lanseerasimme äpin viime vuonna. Silloin mukana oli 15 kaupunkia. Tulokset olivat niin rohkaisevia, että tänä vuonna mukana on jo 40 kaupunkia, kertoo Toni Paju.
Kaksi pahista
Suomen luonnossa kasvaa sadoittain vieraslajeja. Niistä noin 150 on haitallisia. Peliin on kuitenkin päässyt mukaan vain kaksi pahiskasvia.
– Jättipalsami ja lupiini on helppo tunnistaa, ne eivät ole myrkyllisiä ja ne on helppo torjua. Siksi ne ovat ihanteellisia tähän peliin, kertoo Toni Paju.
Peli ohjaa pelaajaa. Se neuvoo, että kasvit kiskotaan maasta ja ne voi jättää maatumaan niille sijoilleen, myös niittäminen käy. Tärkeintä olisi torjua kasvustoja ennen kuin ne ehtivät tehdä uusia siemeniä. Onnistunutkin torjunta vaatii uusinnan, sillä aiempina vuosina maahan päässeistä siemenistä kasvaa yhä uusia versoja.
Mobiilisovellus ottaa huomioon uusintakitkennän tarpeen ja osa budjetista on varattu uusintatyön palkkioihin.
Peli käynnistyy asteittain kesän edetessä, ja jatkuu niin kauan kuin palkkiokassassa on varoja.