Riina on mystisen ja eristäytyneen Bhutanin ainoa suomalaisasukas – näin hän kertoo kokemuksistaan maassa

Etelä-Aasiassa sijaitsee mystinen ja eristäytynyt valtio, jonka suomalaiset saattavat tunnistaa suomalaismedioissakin esillä olleesta kuningasperheestään, jos siitäkään.  

Suomalainen Riina Happonen löysi kolme vuotta sitten uuden työpaikan Bhutanissa toimivasta kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalista, jonka myötä hän päätti muuttaa maan pääkaupunkiin, Thimphuun. 

Happosesta tuli samalla Bhutanin ainoa suomalainen asukas.

Tämän vuoksi hän onkin paras henkilö kertomaan siitä, mitä suomalaisten tulisi tästä mystisestä ja etäisestä Himalajan vuorivaltiosta tietää, sekä siitä minkälaisia yllättäviä asioita maassa saattaa kohdata. 

– Ensimmäinen yllätys tuli vastaan heti lentokoneessa. Bhutanin lentokenttä lukeutuu yhdeksi maailman vaarallisimmista, sillä se sijaitsee kahden vuoren välissä. 

Sumuisella tai pilvisellä säällä koneet eivät pääse laskeutumaan kentälle lainkaan.

Puutteellisten osoitetietojen maa

Maan eristäytyneisyyden vuoksi Bhutanissa ei olla otettu ulkomailta kovinkaan paljon vaikutteita, ja monet asiat järjestetään maassa aivan eri tavalla, kuin mihin länsimaissa ollaan totuttu. 

Happosta on maassa hämmästyttänyt esimerkiksi se, ettei maassa käytetä lainkaan roskalaatikkoja. 

– Täällä roska-autoilla on samankaltaiset sireenit kuin jäätelöautoilla, ja äänen kuullessaan ihmisten on nopeasti juostava ulos roskiensa kanssa. 

– Villieläimet liikenteen seassa ovat myös kummastuttaneet minua. Varsinkin villihevosia on täällä hyvin paljon, ja ne eivät noudata minkäänlaisia liikennesääntöjä. 

Bhutan tunnetaan myös maana, jossa ei ole ensimmäistäkään liikennevaloa. Valojen sijaan liikennettä risteysalueilla ohjaavat liikennepoliisit. 

– Se on myöskin eräänlainen paikallinen nähtävyys, jota turistit kuvaavat.  

– Talven ensimmäisen lumisateen aikaan julistetaan kansainvälinen vapaapäivä, ja silloin oli hauska huomata, että liikennepoliisit osallistuvat lumisotaan ja heittelevät ohikulkijoita lumipalloilla. 

Bhutanissa kaduilla tai rakennuksilla ei ole virallisia osoitteita.  

Tämän vuoksi saapunutta postia täytyy kysellä paikallisesta postitoimistosta, ja korona-aikana maahan saapuneille ruokalähettiyrityksille oma sijainti on kuvailtava mahdollisimman tarkasti.

Onnellisuus vaurautta tärkeämpää 

Bhutanissa kansalaisten onnellisuutta pidetään maan vaurautta tärkeämpänä asiana. 

Niinpä maassa onkin kehitetty yhdeksän eri variaabelin mittausjärjestelmä, jolla kansalaisten bruttokansanonnellisuutta voidaan mitata.

Yhtenä onnellisuuden vaikuttajana pidetään puhdasta luontoa.

– Bhutan on maailman ainoa negatiivisten hiilipäästöjen maa. Maan pinta-alasta yli 80 prosenttia on metsän peitossa ja luonnonsuojelu on täällä todella tärkeässä asemassa. 

Maan päänähtävyys on kolmentuhannen metrin korkeuteen, vuorenseinämään kiinni rakennettu buddhalaisluostari. 

Bhutaniin Happonen on ajatellut jäädä vielä ainakin vuodeksi. Kotisuomesta hän on jäänyt kaipaamaan eniten hyväkuntoisia maanteitä sekä kunnollisia seinäeristeitä. 

– Täällä ei ole taloissa kunnollisia seinäeristyksiä tai monikerroksisia ikkunoita. Edellisessä asunnossani sisälämpötila oli talvikuukausina neljätoista astetta.

Lue myös:

    Uusimmat