Suomen riistakeskuksen lupapäätös kokonaisen susilauman tappamiseksi on herättänyt niin kannatusta kuin vastustustakin sosiaalisessa mediassa. Suomen riistakeskuksen julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen ymmärtää molemmat kannat.
Suomen riistakeskus on antanut luvan kokonaisen susilauman tappamiseksi Haapajärven alueelle. Lupa on myönnetty neljän erityisen merkittäviä vahinkoja aiheuttaneen yksilön tappamiseen.
Asiasta uutisoi esimerkiksi Maaseudun tulevaisuus.
Keskiviikkona voimaan astunut lupa on herättänyt runsaasti tunteita sosiaalisessa mediassa. Lupapäätöksen tehnyttä Suomen riistakeskuksen julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härköstä reaktio ei yllätä.
Härkösen mukaan susiin liittyvät kysymykset ovat jakaneet suomalaisia voimakkaasti 2000-luvulla.
– Susi on laji, joka aiheuttaa tunteita puolesta ja vastaan. Palautetta on tullut äärettömän paljon.
Päätös on poikkeuksellinen
Päätöksen taustalla on marraskuussa Suomen riistakeskukselle saapunut hakemus, jossa lupaa neljästä yksilöstä koostuvan susilauman tappamiselle haettiin.
Kyseinen susilauma on tappanut tai vahingoittanut viimeisen kahden vuoden aikana toistakymmentä koiraa.
Vahinkoja voidaan Härkösen mukaan pitää erityisen merkittävinä, sillä ne ovat toistuneet useaan otteeseen samalla alueella. Tavoitteena on, että vahinkokierteestä päästään tappamalla sudet.
Päätös on silti poikkeuksellinen, sillä susi on metsästyslain mukaan rauhoitettu. Metsästyslainsäädäntö mahdollistaa metsästyksen vain poikkeuslupien nojalla. Syynä poikkeusluvan myöntämiselle voi olla esimerkiksi yleinen turvallisuus tai erityisen merkittävien vahinkojen estäminen.
– Se, että yksittäinen lauma poistettaisiin poronhoitoalueen ulkopuolella, on harvinaista, mutta ei mahdotonta. Tilanne ratkaisee aina sen, minkälaiseen päätökseen päädytään.
Lue myös: Sudet tappoivat Tanjan kasvattaman koiran kotipihaan: "Noin pahaa jälkeä ei yksi susi olisi ehtinyt tekemään" – ministeri Leppäkin kommentoi asiaa
Vastustajat tekivät valituksen
Runsaan palautteen lisäksi Suomen riistakeskuksen päätöstä vastustavat ovat ryhtyneet myös konkreettisiin toimiin. Härkösen mukaan päätöksestä on tehty hallinto-oikeuteen valitus.
Valituksen yksityiskohdat ovat Härköselle toistaiseksi vielä tuntemattomat.
– Tässä tarkastellaan, oliko päätös juridisesti oikea vai väärä.
Suomen riistakeskus tekee vuosittain noin 4000 lupa-asioita koskevaa päätöstä. Härkösen mukaan keskiviikkona voimaan astunut poikkeuslupapäätös on noudattanut muiden päätöksien mukaista seikkaperäistä selvitysprosessia.
– Päätöksen tekijöiden näkökulmasta lainsäädäntö asettaa meidät tekemään päätöksiä. Tämä oli normaalipäätös, joka perustui niihin tietoihin, mitä tapauksesta hankittiin.
Härkönen kertoo kuitenkin ymmärtävänsä, miksi päätös on aiheuttanut myös kritiikkiä.
– Ymmärrän tietysti, että päätöksen tekijöitä on helppo arvostella. Ymmärrän myös palautteen antajia: heitä, jotka ovat ratkaisua vastaan ja heitä, jotka ovat päätökseen tyytyväisiä.
Ratkeaako ongelma kolmessa viikossa?
Lauman tappamislupa on myönnetty lupaa hakeneelle yksityishenkilölle. Aikaa susien kaatamiseen on 29. joulukuuta asti.
Vaikka lupa on myönnetty, sudet saattavat jäädä tappamatta.
– En tiedä alueen lumiolosuhteista tällä hetkellä. Jos lunta ei ole, se hankaloittaa tilannetta.
Jos kaataminen ei onnistu seuraavan kolmen viikon aikana, lupaa voidaan hakea uudelleen. Uuden luvan saannista ei Härkösen mukaan ole automaattista varmuutta.
– Automaattista jatkolupaa tilanteeseen ei tule. Se on virheellinen ajatus. Jos lupaa haetaan uudelleen, tilannetta katsotaan siinä tapauksessa uudestaan ja päätös tehdään silloisen vallitsevan tilanteen mukaan.