Rikosuhripäivystykseen on tullut runsaasti yhteydenottoja Vastaamo-tietomurtoon liittyen.
– Koskaan aikaisemmin ei ole ollut näin paljon rikoksen uhreja näin lyhyessä ajassa. Ihmisiä, jotka tarvitsevat apua ja tukea, hyvin monenlaista tukea tässä erittäin vaikeassa tilanteessa, kertoo Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.
Åbergin mukaan rikosuhripäivystyksen kapasiteettia on lisätty. Esimerkiksi puhelinpäivystys on auki tänään sunnuntaina viiteen asti. Hänen mukaansa jo perjantaina oli nähtävissä, että avunhakijoiden määrä oli moninkertainen.
– Puhelin- ja chat-palvelussa oli 7–8-kertainen normaaliin asiakasmäärään verrattuna.
Rikosuhripäivystys tarjoaa keskusteluapua, henkistä tukea sekä käytännön neuvoja, kuten rikosilmoituksen tekoa ja luottokiellon hakemista.
MTV Uutisten kannanotto Vastaamon massakiristystapaukseen: Tämän rikoksen torjuntaan voi vaikuttaa meistä jokainen
Epäiletkö, että henkilötietojasi on varastettu tai oletko saanut kiristysviestejä? Nämä tahot tarjoavat ohjeita ja apua tilanteeseen.Tee rikosilmoitus Tee rikosilmoitus poliisille sähköisesti tai poliisiasemalla.Jos olet saanut kiristysviestejä, rahoja ei poliisin mukaan tule maksaa. Kirjaa rikosilmoitukseen kaikki tiedot lähettäjästä viestin vastaanottamisen ajankohtaan. Tallenna ja säilytä saamasi viestit ja muut mahdolliset todisteet. Ehkäise vahingot Jos rikollinen on päässyt käsiksi pankki- tai luottokorttitietoihin, ota välittömästi yhteyttä pankkiisi. Tee oma luottokielto. Kyberturvallisuuskeskus suosittelee luottokiellon tekemistä sekä Suomen Asiakastiedon että Bisnode Finlandin palveluissa, jotta se olisi kattava. Tee rekisteröintikielto Patentti- ja rekisterihallitukselle. Pyydä osoitteenmuutoskielto tai muuttosuojaus Postin asiakaspalvelussa. Jos henkilöllisyystodistuksesi kuva tai tiedot on luovutettu rikolliselle, tee asiakirjan katoamisilmoitus ja tilaa uusi henkilöllisyystodistus. Harkitse osoitetietojesi suojausta Digi- ja väestötietoviraston (DVV) verkkopalvelussa, puhelimitse tai kirjeellä. Jos henkilö- ja osoitetietosi vaativat erityistä varjelua, voit harkita turvakiellon hakemista DVV:ltä. Turvakiellolle pitää olla perusteltu syy ja sitä pitää anoa erikseen. Lisää ohjeita löytyy Kyberturvallisuuskeskuksen ja tietosuojavaltuutetun verkkosivuilta. Neuvoja ja apua Rikosuhripäivystys antaa käytännön neuvoja ja keskusteluapua. Maksuton numero 116 006 palvelee suomeksi ma–pe kello 9–20 ja ruotsiksi kello 12–14. Myös chat palvelee arkisin kello 9–15 ja lisäksi maanantaisin kello 17–19.Suomen Punainen Risti on avannut auttavan puhelimen, joka palvelee maanantaista lähtien kello 9–21. MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin palvelee suomeksi vuorokauden ympäri 09 2525 0111. Suppeammilla aukioloajoilla palvelevat ruotsiksi numero 09 2525 0112 sekä arabiaksi ja englanniksi numero 09 2525 0113. Suomen evankelisluterilainen kirkko tarjoaa keskusteluapua numerossa 0400 221180 iltaisin kello 18–24. Kirkon chat on auki arkisin kello 12–20. Lähde: STT |