Eduskunnan valiokuntatyöskentely joutui keskiviikkona kummaan valoon, kun eduskuntatiedotus yllättäen kertoi, että sotilas- ja siviilitiedustelulait oli vedetty pois samanpäiväisestä täysistunnosta.
Ratkaisun taustalla oli epäselvyys siitä, oliko eduskunnan hallintovaliokunnan viime viikolla valmistuneessa siviilitiedustelulakiesitystä koskevassa mietinnössä huomioitu riittävästi perustuslakivaliokunnan asiasta esittämiä huomioita. Asiayhteyden vuoksi myös sotilastiedustelua koskeva hallituksen esitys vedettiin sivuun täysistunnosta.
Puhemies Paula Risikon (kok.) mukaan tiedustelulakipaketin käsittelyn eteneminen eduskunnassa ratkeaa torstaina, kun eduskunnan kanslian virkamiehet antavat hallintovaliokunnan mietinnöstä selvityksen puhemiehistölle.
Jos mietinnön perustuslainmukaisuudesta on pieniäkään epäilyjä, pyydetään siitä perustuslakivaliokunnan lausunto, Risikko kertoi.
– Virkamiehet käyvät nyt läpi, onko siinä todenperäisyyttä, että hallintovaliokunnan mietinnössä on jäänyt jokin huomioimatta, mitä perustuslakivaliokunta on lausunnossa sanonut, Risikko sanoi tiedotustilaisuudessaan.
– Virkamiesraportin perusteella puhemiesneuvosto tulee linjaamaan jatkoaskeleet, Risikko jatkoi.
Risikon mukaan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) on sanonut, että valiokunta pystyy tarvittaessa antamaan nopealla tahdilla lausunnon hallintovaliokunnan mietinnöstä.
"Pitää olla selvät paperit kaikilla"
Risikon mukaan nyt tehdyn ratkaisun taustalla ovat perustuslakiasiantuntijoiden sosiaalisessa mediassa esittämät kannanotot hallintovaliokunnan mietinnöstä. Kritiikkiä ovat esittäneet muun muassa professorit Juha Lavapuro ja Martin Scheinin.
Lavapuro ja Scheinin kirjoittivat viime viikolla Twitterissä, että hallintovaliokunnan siviilitiedustelulakiehdotus on perustuslain vastainen.
Risikko toivoo, että jos asiantuntijoilla jatkossa on kommentoitavaa eduskunnan toiminnasta, he olisivat suoraan yhteydessä puhemieheen.
– Toivoisin, että jos herää epäilys tämän talon toiminnasta, niin sitä ei tarvitsisi mistään somesta lukea, vaan minulle voi ihan kirjoittaa. Ja voi tulla myös käymään, ja kuppi kahviakin tarjotaan. Sellainen käytäntö olisi todennäköisesti paljon järkevämpi, Risikko sanoi.
Scheinin kertoi keskiviikkona Twitterissä kokeilleensa suoraan puhemiehelle kirjoittamista noin puolitoista vuotta sitten "eräästä täysistuntoasiasta", mutta silloin viestiin ei vastattu. Tapaamiseen Scheinin olisi halukas.
– Otan vastaan kahvikutsun, kiitos! hän kirjoitti.
Lavapuro puolestaan ei halunnut kommentoida Risikon näkemyksiä STT:lle.
Risikko ei halunnut arvioida, millaisen kuvan mietintövekslaus antaa eduskunnan valiokuntatyöskentelystä.
– Kyllä meidän valiokuntamme suhtautuvat erittäin vakavasti työhönsä. Se on yksi syy, miksi haluan, että tämä nyt selvitetään, että ei jää sellainen kuva, että jäikö tähän jotain vai eikö tähän jäänyt. Kyllä täällä pitää olla selvät paperit kaikilla, Risikko sanoi.
Valiokunta halusi välttää myrskyn
Hallintovaliokunnan puheenjohtajan Juho Eerolan (ps.) mukaan valiokunnan mietintö poistettiin eduskunnan käsittelystä, koska valiokunta halusi välttää myrskyn täysistunnossa.
Eerolan mielestä hallintovaliokunnan mietinnössä ei ole perustuslaillisia ongelmia, mutta valiokunta halusi rauhoittaa tilanteen ottamalla aikalisän.
– Kun kaikki muut edustajat eivät ole istuneet näiden asioiden päällä yhtä tarkasti kuin me ja jos he lukevat näitä mediassa ja sosiaalisessa mediassa olleita epäilyjä, niin salissa olisi saattanut olla piru irti, Eerola sanoi STT:lle.
– Kun huomasimme, että asian ympärillä alkaa kehkeytyä myrskyä, päätimme varmistaa, että muillekin kuin itsellemme käy selväksi, että tässä ei ole mitään epäilyttävää.
Lue myös: Hallintovaliokunnan puheenjohtaja halusi välttää myrskyn eduskunnan täysistunnossa: "Salissa olisi saattanut olla piru irti"
Uutista päivitetty 06.09.