Riski lakkosumalle kasvaa – sovittelu ei tänäänkään tuonut tulosta vientialoille

AOP kuvituskuva työtaistelu lakko marraskuu 2023
Useat ammattiliitot voivat lakoilla helmikuussa, jos työmarkkinoille ei synny sopua palkankorotuksista. AOP, arkistokuva.All Over Press
Julkaistu 22.01.2025 17:00
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien välistä palkkakiistaa yritettiin sovitella tänään valtakunnansovittelijan johdolla. Sopua ei edelleenkään syntynyt ja riskit lakoille kasvavat.

Päivät kuluvat, mutta sovintoa ei näy. Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat istuivat taas tänään sovittelussa, mutta erimielisyys palkankorotuksista on suurta.

Teollisuusliitto ja muutkin SAK:n ammattiliitot vaativat kymmenen prosentin korotusta kahden vuoden ajalle.

Työnantajat sanovat, että vaatimus on ihan liian suuri, koska kymmenen prosentin palkankorotus olisi paha isku suomalaisten yritysten kilpailukyvylle.

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras on paljastanut sen verran, että työnantajien tarjous korotuksille on ollut suurempi kuin 3,5 prosenttia kahdelle vuodelle.

Teollisuusliiton Riku Aallon johtamaa neuvottelujoukkoa tämä työnantajien tarjous ei ole riemastuttanut ja osapuolet ovat yhä kaukana toisistaan.

Näin ollaan pattitilanteessa, jonka ratkaisu vaatii ilmeisesti paineen nostamista puolin ja toisin.

Teollisuusliitto onkin ilmoittanut kuuden päivän lakosta 27. tammikuuta alkaen yli 40 yritykseen. PAM ja Rakennusliitto ovat ”talkoissa” mukana tukilakoilla ja tänään AKT ja JHL ilmoittivat tukisaarroista tietyille teknologia- ja kemia-alojen yrityksille.

Nämä ovat jo järeän luokan toimia, mutta paljon enemmän voi olla tulossa.

Sovittelua jatketaan perjantaina ja tarvittaessa viikonloppuna, jotta kaikki mahdollinen tehdään maanantaina 27. tammikuuta uhkaavien lakkojen välttämiseksi.

– Joka päivä tapahtuu vähän edistystä, mutta ratkaisua ei tänään syntynyt. Kävimme taas hyviä keskusteluja, valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoo keskiviikon sovittelusta.

AKT:lla osa sopimuksista loppuu

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton eli AKT:n useat, nykyiset työehtosopimukset loppuvat tammikuun lopussa.

Sopimusajan loppumisen jälkeen työtaistelutoimet tulevat mahdollisiksi.

Helmikuussa sopimusta ei ole näillä näkymin voimassa kumipyöräliikenteessä eli kuorma-auto-, linja-auto- ja säiliö-auto -aloilla. Sopimukseton tila voi alkaa myös ilmailualan Airpro Oy yrityksessä.

Ammattiliitto PAM:n kaupan alan sopimus loppuu niin ikään tammikuun lopussa.

Halutessaan nämä SAK:n liitot voivat tarvittaessa tukea työtaisteluilla omien tavoitteidensa lisäksi Teollisuusliittoa. SAK:n liitot ovat ilmoittaneet tekevänsä entistä enemmän yhteistyötä tällä palkkakierroksella.

Häiriöt logistiikassa ja kaupan alalla ovat mahdollisia, jos sopua ei lähiviikkoina synny.

Muut pöydät odottavat

Mikään muu ala ei ole nykyisen käytännön mukaan saanut sovittua omista työehdoistaan ennen kuin Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat sopivat vientialojen määrittämästä katosta palkankorotuksille eli niin sanotusta päänavauksesta.

– Emme ole hirveästi omissa neuvotteluissamme edistyneet. Muut pöydät odottavat vientialojen avausta. Tätä ovat työnantajat vientimallilla halunneet, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko kommentoi.

Helmikuun lopussa päättyy muun muassa AKT:n satamien ahtaajia koskeva sopimus ja Rakennusliiton työehtosopimukset.

AKT:n Ismo Kokko korostaa, ettei toistaiseksi muita toimia ole valmistelussa tänään ilmoitettujen tukisaartojen lisäksi.

Jos palkkariitaa ei ole saatu sovittua maaliskuuhun mennessä, yhä useampi ala voi kuitenkin olla lakossa.

Työntekijäliitot eivät tosin voi loputtomiin lakkoilla ja jokainen vanhojen sopimusten mukaan eletty päivä mennään pienemmillä palkoilla. Se on kuitenkin varmaa, että uudet sopimukset nostavat palkkoja enemmän tai vähemmän.

Moni työntekijä odottaa jo palkankorotusta, eli painetta on myös ay-liikkeellä.

Tuoreimmat aiheesta

Työmarkkinat