Tämän takia Suomessa lakkoillaan nyt: "Työntekijät haluavat takaisin valtansa yhteiskunnassa"

2:10imgTästä lakkoaallossa on kyse.
Julkaistu 17.02.2025 14:52
Toimittajan kuva

Antti Kylmänen

antti.kylmanen@mtv.fi

Suomalaiset ammattiliitot lakkoilevat nyt urakalla.

Maanantaina alkoi Palvelualojen ammattiliiton PAMin lakko kaupan alan varasto- ja logistiikkatoiminnoissa.

Seuraava PAM:in lakko on luvassa keskiviikkona 19. helmikuuta, jolloin esimerkiksi monet ruokakaupat ja muut myymälät menevät lakkoon, jos sopua ei saavuteta. PAM on lisäksi antanut varoituksen kaksipäiväisestä lakosta hiihtokeskuksissa 3. maaliskuuta alkaen.

Helmikuun lakkosuman taustalla on Teollisuusliiton työtaistelu.

Vakiintuneen tavan mukaisesti kaikki muut alat odottavat, että Teknologiateollisuuden työnantajat ja Teollisuusliitto saavat ensin työehtosopimusneuvottelut maaliin, kertoo MTV Uutisten politiikan toimittaja Maria Nykänen

– Tämä sopimus on Suomessa niin sanottu päänavaus, eli se määrittää käytännössä katon muidenkin alojenkin palkankorotuksille. Mitään kiveen hakattua tai lakiin kirjattua mallia tästä ei ole, mutta tätä on Suomessa viime vuodet noudatettu, Nykänen kertoo.

Lue myös: "Historiallisen syvässä kuopassa" olevat palkansaajat vaativat jättikorotuksia – EK:n Häkämies: Mahdotonta

Osapuolet hyvin erimielisiä

Nykäsen mukaan tämän vuoksi on epätodennäköistä, että muut ammattiliitot saisivat sovun aikaiseksi ennen Teknologiateollisuutta ja Teollisuusliittoa.

– Viimeksi nämä kaksi yrittivät sopua sunnuntaina, mutta osapuolet olivat palkankorotuksen tasosta hyvin erimielisiä.

Työntekijäpuoli vaatii kymmenen prosentin palkankorotusta kahdelle vuodelle.

Valtakunnansovittelija vuorostaan esitti seitsemän prosentin korotusta kolmelle vuodelle. Tämä ei työnantajapuolelle sopinut.

Lue myös: Teknologiateollisuuden lakot toteutuvat

PAM uhkaa hiihtokeskuksia lakolla

Hallituksen työmarkkinauudistusta haastetaan

Politiikan toimittaja Maria Nykänen pitää todennäköisenä, että Petteri Orpon (kok.) hallituksen tänä vuonna voimaan tullut vientivetoinen työmarkkinamalli vaikuttaa epäsuorasti käynnissä oleviin työtaisteluihin.

Lakiuudistuksen myötä valtakunnansovittelija ei voi antaa sovintoehdotuksella muille aloille suurempia palkankorotuksia kuin mitä Teknologiateollisuudelle ja Teollisuusliitolle on sovittu.

– Työntekijäliitoilla on mahdollisuus nyt ikään kuin ottaa takaisin ja näyttää vaikutusvaltansa yhteiskunnassa. Se valta, jota hallitus on näillä työmarkkinamuutoksillaan hieman murentanut.

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto palaavat neuvottelupöytään hieromaan sovintoa seuraavan kerran torstaina 20. helmikuuta.

3:53imgMiten asiakkaat reagoivat kaupan alan lakkoihin?

Tuoreimmat aiheesta

Lakot