RKP:n Henriksson toisteli hallitusneuvottelujen vaikeutta, mutta varoitti samalla oppositioon joutumisesta: "Halusin olla rehellinen"

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan on vielä vaikeaa sanoa, valmistuvatko hallitusneuvottelut ensi viikolla.

RKP:n puolueväki kokoontui viikonloppuna Tampereella kesken hallitusneuvotteluiden vääntöjen.

Viikonlopuna kenttäväeltä kuultiin myös kriittisiä puheenvuoroja, sillä etenkin RKP:n liberaalimpi jäsenistö ja nuorisojärjestö ovat vastustaneet hallitukseen menoa perussuomalaisten kanssa. 

Enemmistö kenttäväestä vaikutti kuitenkin olevan ratkaisun takana.

– Suurin osa on kyllä ollut sitä mieltä, että se oli oikea ratkaisu, puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi puoluekokousviikonlopun päätteeksi.

Henriksson maalasi lauantain linjapuheessaan varsin synkkää kuvaa hallitusneuvotteluista. Henrikssonin mukaan neuvottelut ovat olleet vielä ennakoituakin vaikeammat, eikä yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa ole tulossa "onnellista avioliittoa", vaan välttämätön paha.

– Halusin olla rehellinen puolueväelle. Tämä ei ole ollut helppoa, ja sen kaikki tuntevat täällä. En halunnut maalata kuvaa, joka ei ole yksi yhteen sen kanssa, mitä itse koen, ja mitä neuvotteluryhmämme on kokenut Säätytalossa. Rehellistä politiikkaa on kertoa omilleen, missä mennään, Henriksson perustelee puhettaan.

Henriksson halusi puolueväen tietävän, että myös hän itse kokee neuvottelutilanteen "hyvin hankalaksi" joka päivä.

Toisaalta Henriksson perusteli jo omilleen, että hallitukseen meno perussuomalaisten kanssa on välttämätöntä, jotta puolue voi puolustaa itselleen tärkeitä asioita, kuten ruotsin kielen asemaa. 

RKP pelkää joutuvansa oppositioon, jos se sanoo "ei" hallitusyhteistyölle kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kanssa. Tämän Henriksson myös toi esille linjapuheessaan puoluekokousväelle.

– Kenenkään ei pidä uskoa, että ”ei” meiltä tarkoittaisi automaattisesti hallituspohjaa, jossa kokoomus ja SDP olisivat suurimpia, ja johon me automaattisesti sisältyisimme, Henriksson sanoi ruotsinkielisessä puheessaan.

Henriksson: Vaikeaa sanoa, onko hallitusohjelma valmis ensi viikolla

Vaikka Henrikssonin mukaan RKP:n ja perussuomalaiset ovat monissa asioissa toistensa vastakohtia, hän sanoo uskovansa, että hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa on mahdollista.

– Uskon, että on mahdollista tehdä yhteistyötä monessakin asiassa. Sitten täytyy vain todeta, että on asioita, joista meillä on hyvin erilaiset näkemykset, ja nyt täytyy keskustella, miten toimimme sellaisissa tilanteissa.

Petteri Orpon (kok.) tavoitteena on, että hallitusneuvottelut valmistuvat ensi viikolla. Henriksson pitää mahdollisena, että neuvottelut venyvät ensi viikon yli.

– On vielä erittäin vaikeaa sanoa. Talouspöytä on aivan keskeneräinen, veroratkaisuista ei ole mitään linjauksia, ja sote-asiat ovat kesken. Kysymys bensan ja polttoaineen hinnasta ja kehitysyhteistyöstä ovat avoinna. Kyllä tässä on aika lailla vielä töitä edessä.

 

Lue myös:

    Uusimmat