Orpo: Hallitusneuvotteluissa voi tulla tällä viikolla valmista, myös kiista-asioissa ollaan jo "samalla A4:llä"

Hallituksenmuodostaja Petteri Orpo (kok.) sanoo, että hallitusneuvotteluissa mennään vakaasti kohti 6 miljardin euron sopeutuksia. Hän sanoi, että viimeiset päätökset lopulta ratkaisevat sen, minkälaisia lopulliset summat ovat.

Hän lisäsi, että sitä ei edes tiedä ennen kuin kaikki on ratkaistu, koska kaikki päätökset kietoutuvat nimenomaan talouteen.

Petteri Orpon mukaan viimeisten suurimpien kiistakysymysten, eli jakeluvelvoitteen ja kehitysyhteistyörahojen, suhteen on tapahtunut huomattavaa lähentymistä. 

– Yleisesti voin kuvata sen, että aletaan olla samalla kartalla – tai samalla A4:llä – tämän asian suhteen,Orpo totesi iltapäivän tiedotustilaisuudessa kehitysyhteistyörahoista.

– Ja kun kellokin tässä käy, kyllä se ratkaisu sieltä varmaan saadaan aikaan. Katsotaan nyt viimeiset väännöt vielä, Orpo totesi toimittajille.

Tällä viikolla voi tulla valmista

Orpo sanoi olevansa edelleen yhtä optimistinen kuin aamulla, että tällä viikolla neuvotteluissa voisi tulla valmista. Orpon mukaan paljon riippuu huomisesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi aamulla, että hänen ymmärryksensä mukaan Turun tunnin junan toteutuminen olisi hallitusneuvotteluissa vahvistettu.

Orpo ei vahvistanut tätä.

– Julkaisemme koko infrapaketin aikanaan, hän sanoi.

Orpon mukaan paketissa rakennetaan koko Suomen yhteyksiä.

– Jätetään yksityiskohdat tuonnemmaksi, Orpo sanoi.

Purran mukaan hallitus puuttuu myös moniin rataosuuksien korjauksiin ja erilaisiin tiehankkeisiin "aika massiivisellakin panostuksella".

Suunniteltuja nopeampia junayhteyshankkeita ovat Helsingin ja Turun välinen Turun tunnin juna, Helsingin ja Tampereen välinen Suomirata sekä Helsinki–Porvoo–Kouvola-välin Itärata.

Rakkausavioliitto vai pelkkä liitto?

Säätytalolla pyörähti aamulla käyntiin hallitusneuvotteluiden seitsemäs viikko. Erityisenä mielenkiinnon kohteena olivat Petteri Orpon ja Riikka Purran ajatukset RKP:n Anna-Maja Henrikssonin mielipiteeseen siitä, että neuvotteluissa ei tule syntymään rakkausavioliittoa.

Purralta tiedusteltiin näkemystä Henrikssonin kommenttiin siitä, että jos hallitus syntyy, "avioliitosta ei tule onnellista".

– Minulle riittää, että tästä syntyy hallitus, joka toteuttaa hallitusohjelmansa ja tekee Suomesta paremman paikan. Rakkauden avioliiton minäkin haen ihan muualta, Purra sanoi.

MyösOrpolta pyydettiin kommenttia Henrikssonin lausuntoon.

– Jos ei nyt sitä rakkausavioliittoa sieltä tule, niin ainakin järkiavioliitto. Sellainen, jossa pystytään hoitamaan isänmaan asioita, Orpo sanoo.

– Toivon, että Henriksson pystyy jatkossa antamaan ehkä positiivisempia kommentteja.

Henrikssonilta kysyttiin Säätytalolla maanantaiaamuna, onko RKP lähdössä rakkausavioliiton sijaan pakkoavioliittoon?

– Kyllä me ihan vapaaehtoisesti olemme täällä, ei kukaan ole meitä pakottanut, Henriksson vastaa.

Orpo sanoi, että hänen tavoitteenaan on saada aikaan toimintakykyinen hallitus ja rakentaa luottamusta.

– On tiedossa sekin, että puolueiden välillä on eroja, ja kantojen yhteensovittaminen tässä talossa on ollut toisille vaikeampaa ja toisille helpompaa. Ehkä tuo (Henrikssonin) lausunto kuvastaa sitä. 

Orpo kertoi uskovansa, että jos ja kun hallitusohjelma saadaan aikaan, niin tunnelma helpottuu ja yhteishenkeä on mahdollista ryhtyä vahvistamaan.

– Minusta kyse on normaalista ihmisten välisestä kanssakäymisestä. Se lähtee ihan siitä arjesta, miten suhtaudutaan toisiimme, miten kohdellaan toisiamme. Sitten se toki tarkoittaa varmasti yhdessä tekemistä niiden kokousten ympärillä. Pieniä asioita tai järjestetysti jotain, mikä nostaa yhteishenkeä, Orpo kuvailee.

Orpo "toivoa täynnä"

Orpon mukaan uusi viikko on "toivoa täynnä".

– Mielestäni tällä viikolla on mahdollisuus päästä maaliin. Katse on puolivälissä viikkoa, Orpo sanoo.

– Tulen tekemään kaikkeni, että Suomi saa toimintakykyisen hallituksen ja sille hyvän ohjelman tämän viikon aikana. 

Orpon mukaan papereita valmistuu koko ajan. Puheenjohtajapöytä kokoustaa tänään ensimmäistä kertaa muutamaan päivään.

– Odotan aika pitkää päivää. Hyväksytään toivottavasti ohjelmakokonaisuuksia ja ratkotaan yksittäisiä asioita, Orpo kuvailee.

Yksittäisinä kysymyksinä ratkaisua vailla ovat Orpon mukaan edelleen esimerkiksi polttoaineen jakeluvelvoite, ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen ja kehitysyhteistyörahat.

Riikka Purran mukaan perussuomalaisten tavoitteena on, että jakeluvelvoitteen kiristymisen aiheuttama hinnannousu kompensoidaan "kokonaan". Purralta kysyttiin myös, kuinka kaukana perussuomalaiset ja RKP ovat toisistaan kehitysyhteistyörahakysymyksessä.

– Pöydällä on kolmelle puolueelle sopiva kompromissi, joka ei ole RKP:lle käynyt. Perussuomalaiset on samassa linjassa kahden muun puolueen kanssa, Purra sanoo.

Henriksson pitää neuvotteluiden valmistumista tällä viikolla mahdollisena, mutta tilannetta on vielä vaikea ennustaa.

– Riippuu siitä, mihin suuntaan asiat menevät tänään. Asioita on vielä pöydällä ja on vaikea maanantaiaamupäivänä ennustaa, missä ollaan perjantai-iltana, Henriksson kertoo.

Henrikssonin mukaan neuvotteluissa on "vaikeuskerrointa".

Adlercreutz kommentoi vaikeaa tilannetta

Median edessä piipahtanut RKP:n Anders Adlercreutz yhtyi puolueen puheenjohtajan Henrikssonin viikonloppuiseen kommenttiin siitä, että hallitusneuvottelut ovat olleet jopa vaikeammat kuin hän osasi odottaa.

– Pöydässä on puolueita, jotka etenkin konservatiivi-liberaali-akselilla ovat kohtalaisen kaukana toisistaan. Pitää yrittää löytää se yhteinen näkemys, eikä se varmaan oletusarvoisestikaan tule kovin helpolla.

Adlerzreutzilta kysyttiin, miksi RKP lähtisi avioliittoon, joka Henrikssonin mukaan "ei tule olemaan onnellinen".

– Olemnme tulleet tänne sopua hakemaan ja katsomaan, löytyykö kompromisseja. On selvä, että jos hallitusohjelmasta päästään sopuun, niin kyllä meidän oletus on se, että kaikki osapuolet sitoutuvat siihen, että sitä ohjelmaa lähdetään yhdessä viemään eteenpäin.

– On tietenkin selvää, niin kuin edellinenkin hallituskausi osoitti, että maailmassa saattaa tapahtua yllättäviä asioita. On hyvä, että yhteistyö on mahdollisimman sujuvaa senkin takia, että mahdollisiin yllättäviinkin tapahtumiin pystytään yhdessä ja tehokkaasti reagoimaan, Adlercreutz lisäsi.

Juttua päivitetty kello 11.13 Anna-Maja Henrikssonin kommenteilla ja kello 18.06 Orpon kommenteilla iltapäivän tiedotustilaisuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat