RKP:n maahanmuuttoavaus saa tyrmäyksen hallituskumppaneilta

RKP haluaa vauhdittaa Suomen talouskasvua muun muassa työperäisellä maahanmuutolla.

RKP:n puheenjohtajan Anders Adlercreutzin mukaan työperäinen maahanmuutto on Suomelle välttämättömyys ja Suomen on pidettävä huolta, että vuotuinen nettomaahanmuutto pysyy yli 40 000:ssa.

– Meillä on demografisia haasteita, meillä on kestävyysvaje, meidän yrityksemme ja meidän teollisuutemme eivät saa tarvitsemaansa työvoimaa. Tämän todellisuuden edessä ei voi ummistaa silmiään, Adlercreutz sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa RKP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vaasassa.

Helsingin Sanomille Adlercreutz kertoi, että RKP olisi valmis avaamaan hallitusohjelman maahanmuuttokirjausten kohdalta. Hänen mukaansa näin on toimittu myös aiemmin, sillä kolmen miljardin lisäsopeutuksista sopiminen sovitun kuuden miljardin päälle vaati tätä.

– Hallitushan ei voi toimia pelkästään sen tilannekuvan perusteella, mikä sillä oli keväällä 2023, Adlercreutz sanoi HS:n haastattelussa.

Hallituskumppanit eivät vaikuta innostuvan ajatuksesta. Valtionvarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) tyrmää maahanmuuttoon liittyvien hallitusohjelmakirjausten muuttamisen.

– Luonnollisestikaan näitä maahanmuuttokirjauksia ei tulla avaamaan, Purra kommentoi Adlercreutzin näkemystä Maaseudun Tulevaisuudessa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) torjuu Ylellä ajatuksen hallitusohjelman muuttamisesta.

– Tietenkin elämme ajassa, mutta minusta nyt on parempi, että me noudatamme hallitusohjelmaa. Jos jotain halutaan muuttaa, niin se tehdään yhdessä. Minusta nyt ei ole tarpeen muutoksille, Orpo sanoi.
 

"Suomeen muuttavalle palvelulupaus"

Adlercreutz sanoi kesäkokouksessa, että maahanmuuton prosesseja on nopeutettava. Hänen mukaansa myös työvoiman tarveharkinnasta on luovuttava.

– Meidän pitää uskoa siihen, että yritykset itse tietävät, mitä työvoimaa he tarvitsevat, Adlercreutz sanoi.

Suomeen muuttaville on annettava myös kahden viikon palvelulupaus esimerkiksi työluvan, pankkitilin ja lasten koulupaikan järjestämiseksi.

Adlercreutz painotti, että työperäiset maahanmuuttajat muuttavat Suomeen usein koko perheen kanssa, minkä vuoksi on kiinnitettävä huomiota myös perheenjäsenten tarvitsemiin palveluihin.

– Tarvitsemme englanninkielistä opetusta niin peruskouluun kuin lukiokoulutukseen, ja tarvitsemme englanninkielisen ylioppilastodistuksen. Nämä osaltaan vaikuttavat siihen, että Suomeen on helpompi tulla ja asettua, Adlercreutz sanoi.

Adlercreutzin mukaan pitäisi olla myös automaattista, että Suomessa korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö saa pysyvän oleskeluluvan. Myös ylioppilaaksi suomen tai ruotsin kielellä valmistuneelle pitäisi hänen mukaansa antaa pysyvä oleskelulupa.

Työperäinen maahanmuutto on osa RKP:n valmistelemaa toimenpideohjelmaa talouskasvun edistämiseksi Suomessa. RKP julkisti 26-kohtaisen toimenpideohjelmansa tiistaina Vaasassa.

Lue myös:

    Uusimmat