Perussuomalaisten jatkuvat rasistiset kirjoitukset sekä ministereiden viimeaikaiset irtiotot heikentävät hallitusyhteistyötä. Näin sanoo opetusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz MTV:n Uutisextrassa.
Anders Adlercreutzin mukaan Suomen talouden tasapainottaminen ja työmarkkinoiden rakenteelliset uudistustarpeet ovat syy sille, että hallitus edelleen on pystyssä.
Hallituksen kulisseissa, etenkin RKP:ssä ja kokoomuksessa ollaan tyytymättömiä perussuomalaisten rasistisiin kommentteihin ja ministereiden viimeaikaisiin irtiottoihin. Harva haluaa kommentoida asiaa ääneen, mutta Adlercreutzin mukaan perussuomalaisten toiminta hankaloittaa hallitusyhteistyötä.
– Mitä enemmän on keskusteluja hallituksen ulkopuolella, tällaisia irtiottoja ja sovitusta poikkeamisia, sitä vaikeampaa hallitusyhteistyö on.
Hallituspuolueiden sitoutuminen rasisminvastaiseen työhön oli yksi ehto sille, että RKP jatkoi hallituksessa reilu vuosi sitten. Perussuomalaisten jatkuva flirttailu rasismin kanssa nakertaa puolueiden välistä luottamusta.
– On selvä, että tällaiset kommentit heikentävät sitoutumisen uskottavuutta. Eihän siitä ole epäilystäkään. Olisi syytä käydä läpi asiaa puolueen sisällä, ehkä eduskuntaryhmänkin sisällä, jotta kaikki olisivat siitä tietoisia, jos epäselvyyttä on.
Meneekö raja jossain, milloin sanotte, että nyt riittää?
– Tämän hallituksen suuri tehtävä on se, että tasapainotetaan taloutta, tehdään rakenteellisia uudistuksia työmarkkinoille, tehdään suuria panostuksia koulutukseen, ensi vuoden budjetissa lisätään 280 miljoonaa TKI-panostuksiin [tutkimukseen ja innovaatioihin, toim. huom.].
– Itse ajattelen, että tämä on se syy, miksi me olemme hallituksessa, miksi hallitus on pystyssä. Jotta tämä työ saataisiin mahdollisimman tehokkaasti vietyä maaliin, niin kaikkien tulisi sitoutua paitsi ohjelmaan, myös muihin yhteisesti sovittuihin asioihin.
Lue myös: RKP:n Adlercreutz: Tavion päätös erikoinen – "Tätä voidaan pitää poikkeamisena"
Koulutus erityissuojelussa, vaikka leikataan ammatillisesta koulutuksesta
Ennen eduskuntavaaleja hallituspuolueet korostivat, että koulutus on erityissuojelussa, eikä siitä leikata. Hallitus päätti kuitenkin lakkauttaa aikuiskoulutustuen ja ensi vuonna leikataan toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta 120 miljoonaa euroa.
Pettikö siis hallitus vaalilupauksensa?
– Ei, jos katsotaan talouden isoa kuvaa. On totta, että ammatillisesta koulutuksesta, jonka budjetti on 2 163 miljoonaa ensi vuonna, leikataan 120 miljoonaa. Se on valitettava asia, en sano että se on hyvä asia, pyrimme kohdistamaan ne mahdollisimman hyvin.
– Kun tätä peilaa kokonaisuuteen, ja miten vaikeita päätöksiä olemme joutuneet tekemään, voidaan sanoa, että opetus on hyvinkin erityissuojelussa.
Seuraavan kerran hallitus joutuu pohtimaan mahdollisia uusia sopeutustoimia, ensi kevään puoliväliriihessä.