Robotti-imureita hakkeroitiin Yhdysvalloissa – huutelivat rasistisia solvauksia käyttäjilleen

Hakkerit hyökkäsivät kiinalaisvalmisteisiin robotti-imureihin Yhdysvalloissa.

Monissa Yhdysvaltalaiskodeissa järkytyttiin, kun kiinalaisvalmisteiset robotti-imurit alkoivat yllättäen huudella rasistisia solvauksia käyttäjilleen, kertoo ABC News Australia.

Imureihin tehty hakkerihyökkäys koski Ecovacs Deebot X2 -merkkisiä robotti-imureita. Havaintoja törkeyksiä huudelleista imureista tehtiin useissa kaupungeissa.

Uutissivuston mukaan robotti-imurien poikkeuksellinen käytös johtuu laitteissa olevista tietoturvaongelmista, jolloin ne ovat helppo kohde hakkereille. Näin rikolliset voivat käyttää niitä esimerkiksi vakoiluun.

Muun muassa Minnesotan osavaltiossa asuvan Daniel Swensonin imuri joutui hakkereiden käsiin. Hän kertoo sivustolle, että luuli ensin laitteessa olevan jotain vikaa. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen imuri oli alkanut huudella rasistisia solvauksia.

– Sain käsityksen, että ääni oli joko lapsen, tai teini-ikäisen. Ehkä he hyppelivät laitteelta toiselle kiusatakseen perheitä, Swenson sanoo.

Swenson teki imuristaan valituksen Ecovacsille, jossa pidettiin mahdollisena, että hakkerit olivat ohittaneet laitteiden turvatoimet. Yrityksen tiedottajan mukaan asiakkaille lähetettiin sähköpostiviesti, jossa kehotettiin vaihtamaan laitteen salasana välittömästi.

Myös muissa osavaltioissa on raportoitu imuriongelmista. Los Angelesissa saman merkin robotti-imuri oli jahdannut koiraa ja huudellut törkeyksiä.

ABC:n mukaan hakkereilla oli mahdollisesti käytössä laitteiden mikrofonit, kamerat, sekä ohjattavuus.

Ecovacsin tiedottaja kertoi myöhemmin, että virhe on korjattu ja imurit saavat uuden tietoturvapäivityksen marraskuussa.

Tietoturvatutkija Dennis Giesen sanoo teknologiaan keskittyvällä TechCrunch -sivustolla, että analysoidessaan monia Ecovacs-tuotteita tutkijat löysivät useita ongelmia, joita hakkerit voivat käyttää hyväkseen. Hänen mukaansa kyseisten laitteiden tietoturva on hyvin huono.

Ecovacsin tiedottaja kertoi TechCrunchille, että yhtiö ei korjaa tutkijoiden löytämiä puutteita. Hänen mukaansa käyttäjät voivat olla varmoja, että heidän ei tarvitse olla huolissaan.

Yritys on kertonut päivittävänsä laitteitaan säännöllisesti yhdessä tietoturva-asiantuntijoiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat