Leviämisvaiheen alueilla työskenteleviä rokottamattomia hoitajia on määrätty koronapotilaiden hoitoon vastoin THL:n ohjeita, sanoo Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin.
Hoitajaliiton mukaan ensin pyydetään vapaaehtoisia ja jos heitä ei löydy, työnantaja määrää siirron koronapotilaiden hoitoon.
THL:n mukaan koronapotilaiden kanssa työskentelevien hoitajien tulisi olla saanut koronarokote vähintään pari viikkoa ennen uuden työn aloittamista, jotta rokotesuoja ehtii kehittyä.
Pyyntö tai määräys
Näin hoitajat kertoivat MTV Uutisille:
– Pomo tuli aamulla ja sanoi, että "Joku teistä kolmesta lähtee tänään koronaterveysasemalle."
– Esimies totesi vain, että "viime vuonnakin hoiditte koronapotilaita ilman rokotteita."
– "Löytyykö vapaaehtoista?" Rokotteen saan sitten paikanpäällä.
– "Henkilökunta heitetään susille"
Omasta ja lähipiirinsä terveydestä huolestuneet hoitajat ovat olleet yhteydessä lähi- ja perushoitajaliittoon SuPeriin sekä THL:ään.
THL:n ylilääri Hanna Nohynekin mukaan rokotusjärjestys on selvä.
– Hoitajat ovat kyselleet, minkä vuoksi he eivät saakaan rokotteita, vaikka kuuluvat 1. ryhmään eli koronapotilaita hoitavaan henkilöstöön.
– Vaikka sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitten laajat rokotukset pysäytettiin silloin kun maahan ei saatu maahan riittävästi rokotteita, siitä ei seuraa, että koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö ei voisi saada rokotteita. He tarvisevat omat rokotteensa, toteaa Nohynek.
THL:n epäilee nyt, että ohje on ymmärretty väärin.
– Koronapotilaita hoitavien ja ja laboratoriohenkilöstön rokotukset ovat saaneet jatkua koko ajan. Tästä olemme huomauttaneet alueita, Nohynek sanoo.
Huojentava tieto on se, että THL:n mukaan vain yksittäiset koronapotilaita hoitavat ovat saaneet
tartunnan työtehtävässä.
"Tämä on ollut liikaa hoitajille"
Hoitajaliiton mukaan hoitajia on ensin pyydetty vapaaehtoisesti ja sitten määrätty siirtymään koronapotilaiden hoitoon.
– Jos olet saman työnantajan palveluksessa, on aika vaikeaa kieltäytyä, toteaa Paavola.
Paavolan mukaan pelko pakkosiirrosta on ollut monelle hoitajalle liikaa.
– Minulle puheenjohtajana on ensimmäistä kertaa tullut suoraan viestejä ja puheluita, jossa hoitajat sanovat, että nyt riitti tämä määräminen ja kyykytys, paljastaa Paavola.
SuPer muistuttaa, että työantajan velvollisuus on huolehtia työturvallisuudesta, mikä tarkoittaa suojautumista virukselta sekä sitä, että työntekijällä on riittävä osaaminen ja koulutus uusiin tehtäviin.
– Hoitajat ovat todella väsyneitä. Työskentely on rankkaa suojavälineiden kanssa ja kun tähän lisätään vielä pitkät työajat, kuormitus on kovaa. Se uuvuttaa.
Paavolan mukaan valmiuslaki olisi viimeinen tikarin isku.
– Valmiuslaki tarkoittaa kaaoksessaan sitä, että työntekijä ei saa irtisanoutua puoleen vuoteen. Lisäksi työnantaja saa määrätä, kuinka ylipitkiä päiviä teetetään ja missä töitä tehdään. Tulee muistaa, että tämä ei ole sotatila vaan viruksen kanssa taistelua. Nyt yksi ammattiryhmä aiotaan uhrata sille. Se ei kannata.