"Rokotteissa on paikannin ja rokote muuttaa dna:ta" – MTV selvitti, millaisia väitteitä lapset ja nuoret kohtaavat koronarokotteista somessa

6:10imgMTV kävi Rokotetutkimuskeskuksen johtajan Mika Rämetin kanssa läpi nuorten sosiaalisessa mediassa kohtaamia väitteitä. Katso videolta, minkälaisia väitteet olivat ja miten Rämet niihin vastaa.
Julkaistu 12.08.2021 11:20
Toimittajan kuva
Roosa Mustonen

roosa.mustonen(at)mtv.fi

Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Harhaanjohtavat ja joskus myös täysin epätodet väitteet koronarokotuksista leviävät sosiaalisessa mediassa myös lasten ja nuorten silmille. MTV Uutiset selvitti, millaisia väitteitä he ovat kohdanneet sosiaalisessa mediassa.

"Rna-rokote muuttaa dna:ta, "rokote on turha lapsille".

Nämä väitteet ovat epätosia, mutta ne ovat todellisen elämän esimerkkejä siitä, millaisia väitteitä löytyy nuorten suosimasta Tiktok-videopalvelusta, Youtubesta, Instagramista ja Facebookista.

MTV kysyi Instagramissa nuorilta, ovatko he nähneet epäilyttäviä julkaisuja rokotteisiin liittyen. Useat nuoret kertoivat nähneensä väitteitä, joissa kyseenalaistettiin rokotteen turvallisuus tai sen teho.

– Tiktokissa olen nähnyt väitteitä, että rokotteessa olisi paikannin ja että rokote olisi tapa paikantaa, eräs vastaajista kertoi.

– Magneetti jää rokotetuilla käteen siihen olkavarteen, toinen kuvaili näkemiään julkaisuja.

Lue myös: Miten somessa liikkuvat väitteet koronarokotteista vaikuttavat nuoriin? Somelääkäri: "Olemme kaikki vaikuttajia sosiaalisessa mediassa"

Keskustelu koronarokotteesta kuumentunut

Erinäiset tahot ovat julkaisseet koronarokotevastaista sisältöä jo pandemian alkuajoista lähtien, mutta nyt julkaisuja kohdistetaan erityisesti lapsille ja nuorille.

Tällä viikolla alkoivat 12-15-vuotiaiden koronarokotukset, mikä on kuumentanut keskustelua. Aiemmin uutisoimme esimerkiksi Pelastetaan lapset -sivustosta, joka julkaisee harhaanjohtavia, rokotuksia vastustavia väitteitä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Keskiviikkona uutisoitiin, kuinka Kokemäen yhteiskoulun opettaja oli lähettänyt Wilma-palveluun rokotevastaista sisältöä sisältävän viestin.  

Kaikki lasten ja nuorten kohtaamat väitteet eivät kuitenkaan tavoita vanhempia tai muita aikuisia.

– Jatkuvasti tulee vastaan, harmi että jotkut uskoo niihin salaliittojuttuihin, eräs vastaaja kertoi MTV:n somekyselyssä.

MTV kävi Rokotetutkimuskeskuksen johtajan Mika Rämetin kanssa läpi nuorten sosiaalisessa mediassa kohtaamia väitteitä. Katso artikkelin alussa olevalta videolta, minkälaisia väitteet olivat ja miten Rämet niihin vastaa.

Lue myös: Koronavastaisen virheellisen tiedon levittämisestä on valtaosin vastuussa 12 somesuosikkia, kertoo raportti – joukossa John F. Kennedyn veljenpoika

Tällaisia ryhmiä kuuluu koronarokotekriittisiin: "Tiukimmin rokotteita vastustavia noin viisi prosenttia"

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus