Tampereella levitetty valheellisia väitteitä nuorten koronarokotuksista – kaupunki joutui puuttumaan, Tays jyrähti: "Vastuutonta"

Tampereella päätettiin puuttua sosiaalisessa mediassa leviävään väärään tietoon 12–15-vuotiaiden rokotuksista.

Sosiaalisessa mediassa on valheellisesti väitetty muun muassa, että parikymmentä nuorta olisi saanut Tampereella haittavaikutuksia rokotteista ja osa olisi viety koulusta ambulanssilla pois koronarokotuksen jälkeen. Tampereen kaupunki torppaa väitteen tiedotteessaan.

– Toisin kuin tänään sosiaalisessa mediassa levinneessä huhussa väitetään, rokotuksissa ei ole ilmennyt vakavia rokotereaktioita, tiedotteessa kerrottiin.

Tiedotteen mukaan joillain oppilailla on ilmennyt tavanomaisia ja lieviä haittavaikutuksia, kuten heikotusta ja pahoinvointia. Oireet ovat menneet nopeasti ohi ja hetken levon jälkeen oppilas on voinut normaalisti palata tunnille.

Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden ylilääkäri Tuire Sannisto täsmentää MTV Uutisille, että oireet ovat liittyneet rokotustilanteesta johtuneeseen jännitykseen.

– Nuoret usein jännittävät rokotustilannetta, oli rokote mikä hyvänsä. Joillakin rokotustilanteeseen voi liittyä heikotusta ja pahoinvointia ja siihen liittyen pientä lepäilyn tarvetta. Olemme rokottaneet satoja tämän viikon aikana, ja näitä ei ole ollut kymmenittäin, Sannisto sanoo.

– Eri asia olisi, jos itse rokotteeseen liittyisi vakavia reaktioita, mutta niitä todellakaan ei ole ollut, hän jatkaa.

Sanniston mukaan Tampereella pohdittiin kaupungin viestinnän kanssa, kuinka valheellisia tietoja kumotaan. Myös vanhemmat olivat olleet väärän tiedon liikkumisesta yhteydessä.

– Haluttiin lyhyesti tiedottaa, että rokotukset ovat sujuneet hyvin ja mitään poikkeuksellisia reaktioita ei ole ilmennyt.

Valheellisen tiedon levittämisessä on myös se ikävä puoli, että väittämien kumoaminen vie resursseja itse rokotustyöstä.

– Kun tiedotteita laaditaan useamman henkilön voimin, ja mietitään, reagoidaanko vai eikö reagoida, kuinka reagoidaan ja missä reagoidaan, niin totta kai se on ylimääräistä. Rokotukset itsessäänkään ei ole logistisesti yksinkertainen prosessi. Tärkeintä olisi, että voitaisiin keskittyä siihen, mitä tässä ollaan tekemässä.

Sanniston tietoon ei ole tullut, että väärän tiedon levittäminen tai muunlainen rokotteisiin liittyvä painostaminen olisi Tampereella levinnyt sosiaalisesta mediasta kouluihin.

Myös Tampereen yliopistollinen sairaala Tays kertoo reagoineensa valheelliseen tietoon ja hiljentäneensä rokotteisiin liittyvää keskustelua Twitter-tilillään. Taysin mukaan kommentointi on pohjautunut perättömään ja keksittyyn videoon.

– Tällainen valheiden levitys on vastuutonta, Tays kirjoittaa Twitterissä.

Asiasta ensimmäisenä uutisoi Yle.

Katso alla oleva video: Miksi 12–15-vuotiaita rokotetaan, vaikka lapset sairastuvat hyvin harvoin koronan vakavaan tautimuotoon? – THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa


Lue myös:

    Uusimmat