MTV Sportin hiihtoasiantuntija Toni Roponen laittaa yhteen neljä erityistä syytä, miksi tuleva maastohiihtokausi on erityisen mielenkiintoinen.
MTV:n kanavilla nähdään alkavan talven aikana 62 maastohiihdon maailmancupin osakilpailua. MM-kisavuosi tuo myös maailmancupin kisoihin lisäväriä.
1. Matti Heikkinen ja Iivo Niskanen
Suomalaisen mieshiihdon kuumat nimet tulevalla kaudella ovat Oslon 2011 maailmanmestari Matti Heikkinen ja Sotshin parisprintin olympiavoittaja Iivo Niskanen.
- Uskon, että tämä tandem tulee hiihtämään huikaisevan vuoden, joka huipentuu Lahden MM-kisoihin. Maailmancupissa he taistelevat kolmen parhaan joukkoon pääsystä kaikissa osakilpailuissa, joihin he osallistuvat, Roponen ennakoi.
24-vuotiaan Niskasen viime kausi oli sairastelun takia varsin vaikea, mutta hän päätti viime talven vakuuttaviin otteisiin huhtikuun SM-kilpailuissa. Uransa parhaan maailmancup-kauden hiihtänyt Heikkinen oli kauden loppupuolella erittäin nousujohteisessa vireessä. 32-vuotias Heikkinen oli kauden kolmessa viimeisessä kilpailussa kolmen nopeimman joukossa, kruununa Canmoren 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun voitto 11. maaliskuuta.
- He hiihtivät loistavan kevään, Matti maailmancupissa ja Iivo Suomessa. Molempien kesän harjoittelu on onnistunut loistavasti ja tekeminen on näyttänyt hyvältä. Tätä taustaa vastaan on helppo sanoa, että fyysiset edellytykset todelliseen menestymiseen on molemmilla urheilijoilla erittäin hyvät, Roponen toteaa.
2. Lahden MM-kotikisat näkyvät myös maailmancupissa
Suomalaisille hiihtäjille ja hiihtoyleisölle tuleva kausi on erityislaatuinen, sillä 22.2.–5.3.2017 Lahdessa kilpaillaan pohjoismaisten hiihtolajien MM-mitaleista 16 vuoden tauon jälkeen. Kotikilpailut ovat olleet kaikkien urheilijoiden ajatuksissa jo vuosia. Roponen muistuttaa, että hyvän fiiliksen saaminen kotikisoihin vaatii onnistumisia myös niitä edeltävissä maailmancupin osakilpailuissa.
- Vaikka urheilijat ovat valmistautuneet Lahteen vuosia, se ei tarkoita nykyhuippu-urheilussa sitä, että siinä olisi pelkästään ne MM-kisat. Kaikkien maailmancupin kilpailuiden merkitys sitä ennen korostuu. Niissä nähdään sitä omaa tasoa verrattuna muihin, Roponen muistuttaa.
3. Horjutettu Norja
Viime vuosina maastohiihtoa ovat hallinneet niin miesten kuin naistenkin puolella norjalaiset urheilijat. Norjan joukkuetta on kuitenkin viime kesän ja kuluvan syksyn aikana riepoteltu rajusti Martin Johnsrud Sundbyn ja Therese Johaugin dopingkäryjen myötä.
- Norja on ollut vuosikausia ylivoimaisin kestävyysurheilumaa hiihdossa. Kahden kärkiurheilijan dopingkäryt juuri ennen tärkeän kauden alkua eivät voi olla vaikuttamatta ryhmän henkeen ja tekemisen tasoon ja valmentajien ajatusmaailmaan. Aikaisemmin he ovat pystyneet keskittymään täysin tuloksen tekemiseen, mutta nyt suurin osa ajasta menee vastaillessa kysymyksiin siitä, mitä on tapahtunut ja miten tästä eteenpäin, Roponen arvioi.
Norjalaisten vaikeudet antavat muille maille loistavan tilaisuuden kasvattaa omaa saalistaan maailmancupin palkintosijoista. Viime kausilla tilanne on ollut usein se, että suomalaisen naisen sijoittuessa sijoille 6–8 tuloslistassa on edellä ollut 3–5 norjalaista.
- Eihän sieltä ole kuin yksi nainen eli Johaug poissa, mutta mielenkiintoista on nähdä, miten tämä tilanne vaikuttaa norjalaisten valmistautumiseen ja henkiseen puoleen. Huippu-urheilussa henkisen tekemisen taso ratkaisee loppujen lopuksi menestymisen, Roponen muistuttaa.
Sundby selvisi astmalääkkeen väärinkäytöstään kahden kuukauden kilpailukiellolla. Johaug on tällä hetkellä kahden kuukauden väliaikaisessa kilpailukiellossa, mutta lopullisen pannan on arvioitu asettuvan yhden ja neljän vuoden välille.
4. Kaikki haluavat Tour de Skille
Kaudella 2006–07 ensimmäisen kerran maailmancupin ohjelmassa ollut Tour de Ski on Roposen mukaan saavuttanut 10 vuodessa selvän brändiaseman maailmancup-kalenterin kruununjalokivenä. Kiertueen kiinnostavuus urheilijoiden keskuudessa on kovaa luokkaa.
- Tour de Ski on jälleen kerran yksi kohokohta koko kaudelle. Vaikka sieltä joitain yksittäisiä urheilijoita puuttuukin, niin käytännössä voi sanoa, että kaikki parhaat urheilijat haluavat olla Tour de Skillä, Roponen toteaa.
Tämän vuoden kiertue käynnistyy 31. joulukuuta Sveitsin Val Mustairissa ja päättyy legendaariseen Val di Fiemmen loppunousuun 8. tammikuuta. Roposen mukaan aikataulu ei pakota urheilijoita valitsemaan Tourin ja MM-kisojen väliltä.
- Lahden MM-kilpailuihinkin on eroa lähes kaksi kuukautta ja se mahdollistaa sen, että urheilija voi menestyä sekä Tour de Skillä että MM-kilpailuissa.
- Uskon, että pitkästä aikaa suomalainen mies tulee menestymään erittäin hyvin Tour de Skillä.
Hiihtokausi 2510
Hiihtolajit live 10 kpl