Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Vihannestorille! Suomi on kurkkumaailmanmestari

Kurkunviljely kurkku
Suomi on todellinen kurkkutaivas!Kauppapuutarhaliitto
Julkaistu 07.02.2025 12:04

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tiesitkö, että Suomi on maailmanmestari myös kurkkurintamalla?

Suomi on maailmanmestari yhdessä erikoisemmassa lajissa, nimittäin kurkun viljelyssä, tiedottaa Kauppapuutarhaliitto. Muihin maihin verrrattuna meillä viljellään vuosittain hurjat määrät kurkkua.

Lue myös: Näin kurkun säilyvyys paranee jopa kolminkertaiseksi

Sadot aivan omaa luokkaansa

Kauppapuutarhaliiton mukaan närpiöläisellä Oy Johan Prinsén Ab:lla saavutettiin viime vuonna yksi kaikkien aikojen suurimmista kurkun neliösadoista. Kurkkua tuotettiin yrityksessä viime vuonna yhteensä ennätykselliset 244 kiloa neliömetriä kohti. Se tarkoittaa 2,4 miljoonaa kiloa kurkkua hehtaaria kohden.

Tiesitkö? Keskiverto suomalainen syö noin 12 kiloa eli noin 35 kurkkua vuodessa. Valtaosa kurkuista syödään kotimaisina. 

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas muistuttaa tiedotteessa, että luku on aivan omaa luokkaansa verrattuna muun maailman kurkkutuotantoon.  

– Tällaiset ennätyssadot saadaan aikaan erinomaisella viljelytaidolla ja uusimmalla teknologialla, joka on suomalaisissa kasvihuoneissa maailman huippua. 

Lue myös: Paras tapa säilyttää kurkku jääkaapissa

10 kertaa Espanjaa tehokkaampaa tuotantoa

Esimerkiksi Espanjassa kurkkua tuotetaan vain noin 10 kiloa neliömetria kohden. Suomessa keskisato oli vuonna 2023 peräti 108 kiloa yhtä kasvihuoneneliömetria kohden.

Yhdeltä neliöltä saadaan Suomessa siis yli 10 kertaa enemmän kurkkua kuin Espanjassa, Prinsénin kaltaisissa yrityksissä jopa 25-kertainen määrä.  

Suomessa on viljelyyn käytetyt panostukset, kuten energia, vesi, kasvualustat ja lannoitteet käytetty mahdollisimman optimaalisesti hyödyksi.

– Viljelyn tehostumisen myötä suomalaisen kasvihuonevihannesten hiilijalanjälki on laskenut ja kasvihuoneviljely onkin meillä järkevä tapa tuottaa tuoreita vihanneksia ympäri vuoden, Kangas sanoo. 

Miksi kurkku kääritään muoviin?

Moni saattaa miettiä tai jopa kritisoidaa kurkum pakkaamista muovikalvoon. Eikö se vain lisää turhaa pakkausjätettä? Muovikääreellä on kuitenkin tärkeä tehtävä: se parantaa olennaisesti kurkun säilyvyyttä.

– Jo noin 1–2 prosentin kurkkuhävikin lisääntyminen kuormittaa ympäristöä enemmän kuin muovin valmistus, Kauppapuutarhaliitosta muistutetaan.

Kurkun muovikalvo oli vielä vuosikymmen sitten paljon paksumpaa. Muovikalvoa on vuosien varrella ohennettu ja muovia kuluukin jopa 40 prosenttia vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

– Tärkeintä on siis tuotteen säilyminen ketjussa kulutukseen saakka. Kurkun säilyvyys paranee kaksin-kolminkertaiseksi muovikalvon avulla. 

Katso myös: Tämä kurkkusalaatti on jättihitti! 

1:36imgTestasimme viraalin ohjeen

Lue myös: Pitääkö kurkkua kuoria vai ei? 5 faktaa suomalaisten suosikkivihanneksesta

Tuoreimmat aiheesta

Kasvikset