Ruokahävikin pienentäminen on päivittäistavarakaupoille tärkeä tavoite, teroittaa Päivittäistavarakauppa ry. Kauppojen ruokahävikkiä pienennetään ammattitaitoisen henkilökunnan, menekin hallinnan ja toimivien tilausjärjestelmien avulla. Viime vuosina myös sähköistä ennuste- ja tilausjärjestelmistä sekä tehokkaasta logistiikasta on ollut apua ruokahävikin vähentämisessä.
– Kaupan hävikki on suurinta tuoretuotteissa. Kuluttajan kannattaakin poimia ostoskoriin kypsät hedelmät tai vihannekset puolikypsien sijaan. Samalla hävikki vähenee, vinkkaa siantuntija Merja Söderström Päivittäistavarakauppa ry:stä.
Päivittäistavarakauppa ry on mukana Kuluttajaliiton järjestämässä ruokahävikkiviikossa.
Parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -päiväyksien lähestyessä voidaan tuotteita myydä myös alennuksin, joihin kuluttajat voivat tarttua hävikin pienentämiseksi.
Ruoka-avustukset perustuvat yritys- ja myymäläkohtaisiin päätöksiin. Tuoteturvallisuudesta, kuten kylmäketjun katkeamattomuudesta huolehtiminen on olennaista ruokalahjoituksia tehdessä.
– Uuden ohjeistuksen mukaan myymälä vastaa siitä, että sen luovuttama tuote on luovutushetkellä kunnossa. Hyväntekeväisyysjärjestö vastaa puolestaan omavalvontansa puitteissa tuotteen elintarvike- turvallisuudesta sen jälkeen, kun se on ottanut vastaan elintarvikkeen, Merja Söderström toteaa.
Jäteastiassa olevien elintarvikkeiden turvallisuutta ei voida taata
Päivittäistavarakauppa ry:n suositusten mukaan jäteastiaan kuuluvat sellaiset tuotteet, jotka eivät ole elintarvikekelpoisia. Tuotteet, jotka eivät ole elintarvikekelpoisia ovat voineet esimerkiksi pudota lattialle, niiden pakkaus on voinut hajota tai ne ovat muuten saastuneet. Jäteastiassa olevien elintarvikkeiden turvallisuutta ei voida enää taata.
Kauppojen mukaan aukinaiset jätetilat ja astiat voisivat myös kasvattaa haittaeläinten määrää ja lisätä kiinteistöön ja henkilökuntaan suuntautunutta vandalismia.Tästä syystä Päivittäistavarakauppa ry kehottaa kauppojan estämään pääsyn jäteastioihin, koska niiden kaivelu voi aiheuttaa jätesäädöksien vastaista hygieenistä haittaa, likaantumista tai siivottomuutta. Jäteastiat sekä niiden sisältämät jätteet ovat kauppojen vastuulla siihen saakka, kunnes ne siirtyvät seuraavaan käsittelyyn.
EU:n sivutuotelainsäädännön mukaan ulkopuolisilla tulee estää pääsy tartuntavaaralliseen jätteeseen niiden keräämisen tai kuljettamisen aikana. Tartuntavaarallisia jätteitä ovat esimerkiksi eläinperäiset tuotteet.
10 karua faktaa ruokahävikistä: Suomalainen haaskaa 125 euroa vuodessa!
Katso lisää aiheesta: Suomalaiset kotitaloudet haaskaavat kymmeniä kiloja ruokaa
Sumo video id
(MTV)