Tutkimus löysi yhteyden huonon suuhygienian ja dementiariskin välillä

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
KATSO MYÖS: Erikoishammaslääkäri Timo Kallio antaa videolla viisi vinkkiä parempaan suuhygieniaan.

Tutkimus löysi yhteyden parodontiitin ja dementian välillä.

Hampaiden kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti saattaa suurentaa riskiä sairastua dementiaan tai sitä lievempään muistisairauteen. Erityisesti yhteys näkyy potilailla, joilta on jo irronnut useita hampaita.

Tiedot käyvät ilmi mittavasta 47 tutkimusta kattavasta katsaustutkimuksesta, joissa tarkasteltiin hammasterveyden ja muistisairauksien yhteyttä.

Tulosten perusteella riski sairastua dementiaan tai sitä lievempään kognitiivisten mielentoimintojen heikentymään oli noin viidenneksen suurempi, jos potilaan hammasterveys oli huonolla tolalla.

Lisäanalyysissa yhteys havaittiin varsinkin potilailla, joilta oli irronnut hampaita tai jotka olivat jo täysin hampaattomia. Kaikkien hampaiden puuttuminen liittyi dementian ja osittainen hampaattomuus kognitiivisten mielentoimintojen heikentymän riskiin.

Hampaiden kiinnityskudosten tulehdus johtaa hoitamattomana hampaattomuuteen ja siihen liittyvä tulehdustila on yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonitautien ja mahdollisesti diabeteksen riskiin. Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että vaikka heidän katsaustutkimuksensa on tiettävästi kattavin aiheesta tehty selvitys, analysoidut tutkimukset olivat suhteellisen heikkolaatuisia eikä niistä voi päätellä, johtuvatko muistisairaudet huonosta hammasterveydestä vai heikkeneekö se vasta muistisairauden myötä. Tämän vuoksi yhteyttä olisi hyvä tutkia lisää.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Katso myös: Nuoria suomalaismiehiä joutuu jopa teho-osastolle hampaidensa vuoksi:

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat