Fluorivoiteiden käyttö on tapetilla Pekingin talviolympialaisten alla. Niiden käyttö on kiellettyä EU-maissa, mutta ei Kiinassa. Ruotsin sprinttispesialisti Anton Persson sanoi Aftonbladetille, että fluorivoiteet voivat antaa joissain tapauksissa suuremman suoritushyödyn kuin doping.
Fluorivoiteiden käyttö nousi vastikään taas otsikoihin, kun Falunissa järjestetyssä Skandinavia Cupin kilpailussa lukuisat urheilijat olivat käyttäneet kiellettyjä aineita, niin kutsuttuja C8-voiteita. Fluorivoiteet antavat hyvän liu'un, mutta eivät ole ympäristölle tai ihmisille hyväksi.
Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n säännöissä ei ole toistaiseksi määriteltyä rangaistuksia C8-voiteiden käyttäjille. Sen taustalla on puutteelliset testausmenetelmät.
FIS:n kilpailujohtaja Pierre Mignerey varoitti Falunin tapauksen jälkeen, että voiteiden käyttö voi olla ajankohtaista olympialaisten aikana. Mailla on yhteysymmärrys siitä, että voiteita ei käytetä FIS:n alaisten kilpailujen yhteydessä.
Ruotsalaishiihtäjien Jens Burmanin ja Anton Perssonin mielestä tilanne on eriskummallinen.
– Jos ei pysty kontrolloimaan ja ei ole yleistä kieltoa, niin sen käyttö tulee vapauttaa. Muuten tulee vain tarpeettomia väittelyitä ja epäoikeudenmukaisuutta, Burman sanoi.
Burman uskoo, että varmuudella tulee olemaan urheilijoita, jotka käyttävät C8-voiteita. Perssonin mielestä tilanne on surullinen.
– Pitää vain toivoa, että siellä päästään yhteisymmärrykseen kansainvälisen hiihtoliiton kanssa olympialaisista, ettei siitä tule tulkintakysymystä, kun osa käyttää ja osalla ei edes ole niitä. Tästä tulee jonkunlainen mustan pörssin kauppa näiden tuotteiden kanssa, kun ne ovat kiellettyjä EU:ssa ja osalla ei ole mahdollisuutta päästä käsiksi niihin, Persson totesi.
Perssonilta tiedusteltiin, että voisiko suullinen sopimus eri maiden välillä toimia. Hän ei usko, että ihmiset pitäisivät lupauksensa.
– Sanoisin, että se vaikuttaa joissain tapauksissa suorituskykyyn enemmän kuin doping. Ihmiset tulevat huijaamaan niin kauan kuin voivat. Onneksi näyttää siltä, että paikan päällä tulee olemaan kylmä ja fluorituotteet eivät toimi silloin niin hyvin. Joten tuntuu silti toiveikkaalta. Tämä olisi ehkä ollut suurempi asia Oberstdorfissa, Persson sanoi.
Pekingin talviolympialaiset starttaavat 4. helmikuuta ja päättyvät 20. helmikuuta.