Ruotsin ulkoministeriö kiisti torstaina julki tulleet tiedot, joiden mukaan Ruotsin, Suomen ja Turkin välinen Nato-kokous pidettäisiin Ruotsissa. Aftonbladet uutisoi torstaina aamulla, että kokous järjestettäisiin Ruotsissa ensi viikon perjantaina 26. elokuuta.
Ruotsin ulkoministeriön lehdistöpalvelu kertoi tänään uutistoimisto TT:lle, että tapaamista ei pidetä Ruotsissa.
Suomi, Ruotsi ja Turkki allekirjoittivat Naton huippukokouksessa Madridissa kesäkuussa yhteisymmärrysasiakirjan. Suomen ulkoministeriö kommentoi Aftonbladetin uutista lyhyesti.
– Madridin asiakirjassa sovittiin pysyvästä mekanismista, ja sen kokous on tarkoitus järjestää. Emme kommentoi tässä vaiheessa enempää, ulkoministeriöstä ilmoitettiin STT:lle.
Ruotsin ulkoministeriö on aiemmin kesällä vahvistanut, että uudet neuvottelut maiden välillä käydään elokuussa.
– Sopimus Suomen ja Turkin kanssa sisältää, että tapaamme kolmen maan välisessä vuoropuhelumekanismissa. Ensimmäinen tapaaminen tämän mekanismin perustamisesta on tarkoitus järjestää lähitulevaisuudessa. Tapaamista ei pidetä Ruotsissa, Ruotsin ulkoministeriö ilmoitti torstaina.
Lue lisää: Aftonbladet: Ruotsin hallitus on kutsunut Suomen ja Turkin huipputapaamiseen, asialistalla Nato-sopimus
Mitä sopimus edellyttää?
Madridin sopimuksessa on kohta, jonka mukaan Ruotsin ja Suomen on perustettava Turkin kanssa valvontamekanismi sovinnon noudattamisen varmistamiseksi. Turkin edustajat ovat sittemmin kuvanneet sopimuskohtaa neuvotteluvoitoksi.
Aftonbladetin tietojen mukaan kokouksen tarkoituksena olisi priorisoida sopimuksen eri kohtia sekä vahvistaa nykyinen valvontamekanismi, josta maat ovat sopineet.
Madridissa sopimuksen tehneellä kolmikolla on ollut erilaisia tulkintoja siitä, mitä se osapuolilta edellyttää. Turkki vaatii muun muassa, että Ruotsi ja Suomi luovuttavat Turkkiin joukon väitettyjä terroristeja.
Ruotsin ja Suomen yhteisen Nato-hakemuksen jättämisen jälkeen Turkki on uhannut viivyttää tai estää maiden liittymispöytäkirjan ratifioinnin. Naton sääntöjen mukaan kaikkien sen nykyisten jäsenmaiden on hyväksyttävä uusi jäsenmaa.