Turkki ilmoitti aiemmin hakevansa yhteensä 33 terroristiksi epäilemänsä ihmisen luovuttamista Ruotsista ja Suomesta. Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson sanoo Ruotsin viranomaisten käsittelevän luovutus- ja karkoitusasiat maan lakiien ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.
Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson vakuuttaa maan pitävän kiinni Turkin ja Suomen kanssa laaditusta sopimuksesta, mutta ei ryhdy avaamaan, mistä maat tarkalleen ottaen sopivat tai keskustelivat.
Suomen, Ruotsin ja Turkin Madridissa allekirjoittamaa sopimusta on luonnehdittu kuitenkin hyvin ympäripyöreäksi, eikä yhteisymmärrystä näytä olevan siitä, mistä lopulta on päästy yhteisymmärrykseen.
Ruotsin pääministeri sanoo tietävänsä, että Ruotsi aikoo pitää sovitusta kiinni.
Lue lisää: Nato-tutkijan mukaan puolustusliiton tärkein tehtävä korostuu nyt
Turkki tuki Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi heti sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Myöhemmin Turkki ja maan presidentti Recep Tayyip Erdogan alkoi toistella aiemmin kevään ja kesän aikana esittämiään vaatimuksia terroristeiksi luokittelemien henkilöiden luovuttamisesta Suomesta ja Ruotsista Turkkiin.
Suomen ja Ruotsin liittymisprosessi Natoon ei päättynyt vielä Madridissa, vaan jokaisen jäsenmaan on vielä erikseen hyväksyttävä Suomi ja Ruotsi jäseniksi – myös Turkin.
Erdogan on sanonut Ruotsin luvanneen Madridissa, että se luovuttaa 73 ihmistä Turkkiin. Maa on samalla itse vaatinut, että Suomi ja Ruotsi luovuttavat yhteensä 33 henkilöä. Näistä henkilöistä 21 on Ruotsissa ja Dagens Nyheterin mukaan 19 ihmisen kohdalla luovutusta on jo käsitelty, eikä yhtäkään ole päätetty luovuttaa Turkkiin.
Luovutettavien ihmisten määrä epäselvä
– Ruotsissa tämä toimii niin, että meillä on eri viranomaisia, jotka työskentelevät näiden kysymysten parissa – niin luovutusten kuin karkotustenkin. Se työ luonnollisesti jatkuu. On tärkeää, että me jatkamme työskentelyä terrorismia vastaan, mutta luonnollisesti Ruotsin lakien ja kansainvälisten sopimusten pohjalta, pääministeri Andersson sanoo.
Andersson nosti itsekin tiedotustilaisuuden aikana toistuvasti esiin, miten keskustelussa on esiintynyt erilaisia lukuja siitä, miten montaa ihmistä Turkki vaatii luovutettavan Suomesta ja Ruotsista.
Ruotsin pääministeri ei kuitenkaan kommentoinut lukuja – tai omien sanojensa mukaan spekuloinut niillä.
– En koskaan tule avaamaan niitä keskusteluja, joita on käyty suljettujen ovien takana. Sitä en tee koskaan ja sen tietävät kaikki, jotka ovat seuranneet minua viimeisten vuosien aikana.
Lue lisäksi: Voiko käydä niin, että Turkki ratifioi Suomen hakemuksen mutta jättää Ruotsin odottamaan? Pekka Haavisto: Kaikki on mahdollista
Kauppalehti kysyi Anderssonilta, kokeeko hän nyt itse tietävänsä, mitä Turkki oikeastaan vaatii.
– Kyllä, Andersson aloitti vastauksensa mietittyään hetken.
– Me aiomme noudattaa tätä sopimusta, sen tiedän totta kai. Tästä olemme päässeet yhteisymmärrykseen myös Suomen kanssa, joten sitä me luonnollisesti noudatamme.
Andersson käytti sopimuksesta ruotsin kielistä nimeä överenskommelse, yhteisymmärrys, mutta vahvisti, että kyse on Memorandum of Understanding -sopimusmuodosta. Sitä, miten sitova tällainen sopimusmuoto on, Andersson ei suoraan kommentoinut.